Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Nyheter Matkultur, kunst og ramsalt maritim historie

Matkultur, kunst og ramsalt maritim historie

E-post Skriv ut PDF

049Gjestgiveriet Verftet i Ny-Hellesund som åpnet dørene i 2012 er blitt den nye destinasjonen for seilerfolket som elsker matkultur, kunst og ramsalt maritim historie vevet sammen i et unikt kystlandskap.


I øyriket fortøyer man nå til Norges sydligste gourmetrestaurant, og ønskes velkommen av mesterkokk Trond Moi og hans matgale team på Bølgen & Moi / Ny-Hellesund. Den internasjonale og lokale kunstneren Per Fronth har sammen med Trond Moi skapt et unikt miljø fra det som en gang var skipsverftet Bentsen og Søn AS  - og som nå er blitt en helstøpt reisemål i havgapet utenfor Søgne, to timers seilas vest av Kristiansand. Riksantikvaren tillot rekonstruksjon av hele verftet unntatt den gamle Solar Diesel-oljetanken som nå er bygget om av Per Fronth til et nytt landemerke langs kysten, FriTanken, en toetasjes eksklusiv leilighet på skarve 21 m2.

Det første gjestgiveriet i Ny-Hellesund serverte sine tørstige, hungrige gjester allerede i 1690 - og nå 323 år etter, blir nok en gang sjøfarere mettet av havets gleder. Ny-Hellesund er en av kongerikets eldste uthavner, plassert i vest omlag 12 nautiske fra Kristiansand som en av perlene langs sørlansdkysten; Ny-Hellesund, Flekkerøy Havn, Ulvøysund, Ågerøya, Brekkestø, i all sin prakt og med sitt solide bidrag til vår kysthistorie.

Båtfolket inviteres til å legge til ved Verftets bryggeanlegg - eller om man ønsker det,  i Olav-Sundet, lagunehavnen som sørger for trygg ankring for alt hva værgudene har i fore. Det kjente Olav-sundet knyttes til hærfører Hellig-Olav sine eskapader. Sagnet beretter om sundet som åpnet seg for ham i krigens fare;  man kan den dag i dag se hans stolte profil tegne seg mot himmelen i sørøst. Nettopp dette sagnet fra Olav-sundet benyttet kunstneren Per Fronth som bakgrunnmateriale for Nobel Fredspris diplomet han skapte i 2009  - tildelt President Barack Obama. I 2013 etableres for første gang en kyst, kultur- og kunststi fra Verftet til Olav-sundet og tilbake. For båtfolket betyr det en ti minutters opplevelsestur fra landfeste i sundet til et fantastisk velfortjent måltid hos Bølgen & Moi på Verftet.Olav-sundet er perfekt for overnatting og med den nye kyst-stien over Kapelløya kommer de seg enkelt over til restauranten. Der finnes offentlige toaletter, muligheter for grilling og plener og sandstrand for barnefamilier. (Bryggen ved Verftet er ikke til for overnattingsgjester og er kun 25 meter lang, så på hektiske dager legger seg båtene til ved siden av hverandre) Det går også fint å legge til gjennom hele Ny-Hellesund, det var slik de gjorde det i gamle dager. Da tar man bare lettbåten inn til restauranten. Kolonial og bensin fylles på i Høllen på fastlandet. Caféen har åpent hver dag 12-21 fra 14. juni til 12. august. Restauranten har åpent mandag til lørdag 24. juni til 12. august: Gourmet lunsj 12-14 og Dagens 7 retter 18-22. Bordbestilling Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen eller 400 08 011. Resten av året holder man åpent på forespørsel.
Koordinatene til Gjestgiveriets Verftet i Ny-Hellesund er:   N 58. 03. 05    /   E 07. 50. 08

Sist oppdatert tirsdag 12. mars 2013 23:36  

Hovedmeny

Registrering

Din mening

Hva er viktigst for deg