Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Utenbordsmotoren

Utenbordsmotoren

E-post Skriv ut PDF

Utenbordsmotoren – en god venn når den virker.

De fleste av oss er velsignet med en innenbordsmotor, som vi pusler med etter beste evne og pleier under dekk. Men så skal vi gjerne ha noe annet enn årer som driver jolla framover, og er det gjerne en utendørsmotor som henger på pushpiten.


Den store motoren er gjenstand for en egen kveld med klubben hver høst, med Ivar Walberg som foredragsholder. Stebroren på akterspeilet har ikke fått tilsvarende oppmerksomhet i klubbsammenheng – før nå, men får utenbordsmotoren din det stellet og oppmerksomheten den trenger fra deg som eier?

Forfatteren spør selv i innledningen: «Hvorfor denne boka?» og svarer: «Moderne utenbordsmotorer er svært pålitelige. De er fra bunnen av konstruert for å tåle et maritimt miljø, i motsetning til de fleste innenbordsmotorer som ofte er mariniserte versjoner av anleggs- eller lastebilmotorer. De er likevel ikke ufeilbarlige.»
Nettopp. Derfor: Hvis du er av de som IKKE synes det er morsomt å skru motor, kan vi trøste: Boka er 90 sider inkludert et oversiktlig register. Den har gode tegninger og fotografier, som gjør det enklere å forstå teksten, selv for den som ikke har mekket fra han/hun var liten.

Man husker vagt at en lærer på ungdomsskolen forklarte forskjellen på to- og firetaktsmotor. For noen er dette selvsagt banalt, for andre er boken en gylden mulighet til å gjenoppfriske kunnskap.
Etter gjennomgangen av de to motortypene går forfatteren over på drivstoffsystemet og hvilke deler du finner her. Han har en egen «Ting som bør gjøres»-boks, til støtte for tanken. Så fortsetter han med tenningssystemet, kjølesystemet, smøring, startere, det elektriske systemet, propeller, styrekontrollere og så litt om nyttig verktøy.

Moderne firetaktmotorer kan være avanserte og trenger fagfolk med spesialutstyr for å vedlikeholdes. Gammeldagse totaktsmotorer er enklere å skru på selv. Uansett – vedlikehold er viktig dersom du vil ha en pålitelig motor.

Til slutt kommer forfatteren til det triste kapitlet om motorer som har vært under vann. Dette kapitlet kan være svært nyttig dersom du har druknet en totaktsmotor i saltvann. Venter du noen dager med å levere motoren på verksted uten å ha gitt førstehjelp, er motoren mest sannsynlig tapt. Med førstehjelp som beskrevet i denne boka, kan motoren reddes. Bare dette kapitlet kan være motivasjon for å anskaffe seg boka. Sjansen for at motoren kan komme til å bade er jo absolutt til stede, dessverre.

Forfatteren avslutter med råd om feilsøking i skjemaform og vinterkonservering.

Boka er oversatt til norsk av Terje Frode Olsen som vi kjenner fra oversettelsen av Dieselmotoren - for båtfolk og Båtvedlikehold - og enkle reparasjoner. Den norske oversetteren leverer godt språk som, sammen med gode illustrasjoner, gjør at det er enkelt å forstå innholdet - selv for amatører.

Boken koster veiledende kr 339,- og er i salg fra 5. mars hos endel båtutsyrsforetninger og bokhandlere. Du kan også få kjøpt den i forlagets nettbutikk.

Jeanneauklubbens medlemmer får medlemstilbud på denne boka. (Du må være innlogget med brukernavn og passord for at lenken skal virke)

Utenbordsmotoren  - for båtfolk av Tim Bartlett
Oslo : Pegasus, 2013
ISBN 978-82-442-0125-4

Foto: Pegasus forlag

Sist oppdatert fredag 22. februar 2013 09:33  

Hovedmeny

Registrering