Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Läckberg - uten mord

Läckberg - uten mord

E-post Skriv ut PDF

Når Camilla Läckberg skriver bøker, er det gjerne noen som mister livet. Hun er mest kjent som en habil krimforfatter. Denne gangen er det imidlertid dyreriket som får unngjelde.
Boken fikk vi anbefalt av Ingrid Fladberg Brucker, fast mannskap hos formann Håkon Sølvsberg. Hun sa at hun likte den blant annet fordi oppskriftene var enkle, gode og ikke inneholdt overraskelser som «pakk det hele inn i bananblad». Det er jo ikke alltid vi har det i båten. Det kommer an på sommeren her nord.

Camilla Läckberg skriver at hennes far var en dyktig kokk, og at maten hun vokste opp med, er uløselig knyttet til nettopp Fjällbacka. Det gjorde også en av Sveriges beste kokker, Christian Hellberg, Årets kokk i 2001. Sammen har de laget en bok om god mat med et nostalgisk preg. Det blir vel slik når man skal skrive om gode barndomsminner.

Førsteinntrykket er veldig «sommer», for oss som har vært på den svenske vestkysten i den varmere årstiden. Bildene er vakre, noen av dem riktig gode, både av landskap, mennesker og, ikke minst, av maten. Niklas Bernstone er fotografen, og all ære til ham for det samlede inntrykket boka gir.

Her er to dusin oppskrifter med sjømat, i både avanserte og enkle varianter, et dusin kjøttoppskrifter, det samme av grønnsaker og kaker/desserter. Det meste er altså dekket, her er nok til en femretters, dersom du føler for det. De fleste oppskriftene er også helt greie å lage i båt. Riktignok vil noen være enklere å lage hjemme, som sjokoladetrøflene og smultringene, men er du lyst får du det til. Det meste egner seg for byssa også. Oppskriftene kan inneholde bananer, men ikke bananblader.

Mange av oppskriftene egner seg dessuten på grillen, og det er det mange som setter pris på sommerstid.

Boken er delt i syv kapitler, der det siste tar for seg mer vinterlig mat. Helt til slutt finner du noen grunnoppskrifter, så har du dem på plass og et godt register.

Noe som trekker ned? Vel, det er ingen skikkelig sjokoladekakeoppskrift i boken. Derimot vil jeg tro at de før nevnte sjokoladetrøflene kan dekke samme behov. Noe som inneholder 850 gr. sjokolade og en halv liter fløte, gjør seg antageligvis godt til kaffen, det også.

En morsom og inspirerende bok å få, en fin bok å gi bort. Særlig til noen som har vært i Fjällbacka med båt.

Sommermat fra Fjällbacka av Camilla Läckberg og Christian Hellberg
Oslo : Versal forlag, 2010
ISBN 978-82-8188-094-8
175 s.
Pris: Ca. 100,- til 350,- på nettet, prisen varierer etter nettsted

Sist oppdatert søndag 04. november 2012 18:18  

Hovedmeny

Registrering