Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Bok om båtsommer

Bok om båtsommer

E-post Skriv ut PDF

I serien «Alt du vil vite om» har Aschehoug gitt ut boken om båtsommeren. Kan man tenke seg et bedre tema?

Boken er skrevet av en svensk familie på fire. De har seilt i 20 år (i 2008), med barn i ganske mange av dem.

I forordet står det at det er en personlig seilbok med egne matoppskrifter, favoritthavner og om deres måte å seile på. Er det noe å lære her for oss andre?

I innledningen understrekes det at seiling er en totalopplevelse, der suksesskriteriet er at alle har det bra om bord. Det skal vi ikke være uenig i.

Så følger en pakkeliste for dette og hint – her er mye om mat og, ifølge skipperen hos oss, ufattelig lite om verktøy. Følger du listen til punkt og prikke, kan du altså komme til å mangle en del av degt slaget. Vi kan vel være enig i at verdens beste salami ikke hjelper hvis man mangler den rette skrutrekkeren.

Så følger noen «gode råd»-sider, litt om madrasser og tekstiler, tidsskriftstativ og skostativ, kort sagt, litt om alt, og ikke alt om noe. Vi tipper at det er kokken i båten som har skrevet innledningen, mens maskinmesteren kanskje har kommet inn senere. Tross innvendingene – denne familien har vært under seil en god del.

Boken er tredelt, og starter med maten. Så følger opplevelsene og til slutt farvann og strender.

Uten mat og drikke…
Vi starter med frokosten og ender med fest og moro. Det høres ut som en god progresjon. Dette er hyggelig lesning, og mye vil vel være kjent for de fleste. Boken kan kanskje brukes som inspirasjon? Oppskriftene er ikke veldig avanserte, og har gode råd – det virker som om oppskriftene er utprøvd i praksis. De inneholder ikke veldig sære ingredienser, men helt vanlige matvarer. Det er alltid et pluss når man ligger i en uthavn og ikke vil ro til en delikatesseforretning i en storby 30 nautiske unna…

Skjer’a?
Her finner du forslag til aktiviteter rettet mot barnefamilien i første rekke. Har familien gjort halvparten av dette, har de morsomme ferier. Ikke det helt revolusjonerende, men kanskje noen ideer?

Hvor hen?
Her presenteres Finland, Åland, Stockholms skjærgård, Göta kanal, Den svenske vestkysten, Danmark og Norge helt lårkort. Denne delen av boken blir kort, og jeg vet knapt hva den kan brukes til. Det er ikke mange utvalgte steder, og omtalen er gjennomgående slank. Du vil uansett trenge havne- og reiseguider for å få noe ut av de omtalte stedene. «Les mer»-listen er kort og ikke representativ for Norge eller Danmark. Klanns bøker hadde vel ikke kommet på markedet i 2008, men Engevik hadde utgitt noe da. For Danmark er ikke Kommas havnelods nevnt, så utvalget her er litt merkelig.

Konklusjon:
En hyggelig bok med fine bilder – bildematerialet er gjennomgående godt. Som bildebok er den absolutt verdt å framheve. Når vi kommer til teksten, blir det litt tynnere. Her er en del gode tips, men nok mest å hente for de helt ferske båteierne med små barn.

Oppskriftsdelen er praktisk og verdt å ta med seg.

Når vi kommer til aktivitetene – det begrenser seg litt hva man kan skrive om, kanskje?

Farvann og strender-delen er tynn. Kanskje skulle familien satset på en ren kokebok med maritime bilder til? Da hadde det blitt en mye morsommere bok. Resten av boken blir litt klisjefylt eller for tynn når det gjelder innhold.

Båtsommer – mat, opplevelser og seiling i Norden
Oslo : Aschehoug, 2008
ISBN 978-82-03-23558-0
160 s.
Boken koster kr. 349,- på Aschehoug forlags hjemmeside, mens Bokkilden.no har den til kr. 286,-.

Bilde fra forlaget

Sist oppdatert torsdag 31. mai 2012 17:23  

Hovedmeny

Registrering