Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Skal det være et lite mord til påske?

Skal det være et lite mord til påske?

E-post Skriv ut PDF

Siden vi nærmer oss påske, og mange nordmenn av en eller annen grunn vil opp på fjellet og lese krim når de kunne ha pusset båt: Her anbefaler vi to krimromaner der havet aldri er langt borte.

Personlig mener vi at syndromet over (heller på fjellet enn pusse båt) bør behandles av psykiatere med tilgang til et realt apotek, men siden vi lever i et demokrati skal vi hoppe rett til bøkene.

Viveca Steen skriver fra Sandhamn utenfor Stockholm.

Første gang vi hørte om stedet var da vi hadde tøffet gjennom Göta kanal i en fortreffelig snekke på 27 fot, og endelig var ute på østsiden av storebrors land. Allerede i første havn ble vi forespurt om seilplaner videre, og en bekymret nyve i pannen kom til syne da vi nevnte Stockholm. Vi ble på aller vennligste vis rådet fra å besøke Sandhamn i "den der snipan, dom er lite högfärdiga där, forstår ni". Vi forstod vel ikke helt, men etter at opptil flere ga samme vennlige råd, tok vi hintet og tøffet utenom.

Altså, Sandhamn, et sted med eksklusivt møblerte feriehus med svært fôrede gardiner, jevnt over.

"I den innerste kretsen" åpner med starten for regattaen Gotland rundt, og favoritten er en Swan 61 med femten mann om bord. Til rors står eieren selv, formannen i Kungliga Svenska Segelsällskapet og en respektert advokat, Oscar Juliander. I det startskuddet går, skytes Juliander. Kriminalinspektør Thomas Andreasson, en av tilskuerne, har en ny sak å jobbe med.

Hvem kan ha nytte av Julianders død? En forretningsforbindelse? Den bedratte konen? Noen i Segelsällskapet som vil opp og fram?

Boken drives IKKE fram av biljakter, nitidige obduksjonsscener og vold, så hvis det er favoritten, kommer du til å synes at dette er kjedelig. I rolig tempo presenteres vi for et persongalleri som kjenner hverandre på kryss og tvers. Vi hopper også tilbake i tid, men vet ikke helt hvem som forteller i tilbakeblikkene. Derimot skjønner vi raskt at de forklarer det meste om bakgrunnen for forbrytelsen.

Tonen er lavmælt og liketil. Av de fire kriminalromanene hennes er tre oversatt til norsk, Farlig farvann (gikk på tv i julen), I den innerste kretsen og Uten skyld. Skulle du få abstinens, kan den fjerne enkelt leses på svensk: I natt är du död.

Konklusjon:
En krimhistorie som gir et innblikk i en verden som vi delvis kjenner og som delvis er ukjent - her er det noen flotte stamtavler vi nordmenn ikke kan konkurrere med. Men de fleste kan vel kjenne fortvilelsen over at noen har sprayet ned seilbåten med svart maling. Her er grenseløst snobberi og gode mennesker, ganske vanlige, egentlig, og en politimann som ikke helt har fått orden på livet sitt.

Pageturner? Nei. Heller en god historie fortalt av en som kjenner skjærgården, menneskelig grådighet og næringsliv. Politiarbeidet framstår ikke som glamorøst, men det gjør ikke livet bak de fôrede gardinene heller. Likevel er det noe med beskrivelsen av personene, små glimt som gjør at historien drives framover. Logikken er vel ivaretatt, og vi klarte ikke å gjette hvem morderen er.

Fikk vi lyst til å lese den neste boken? Absolutt. Bøkene kan med fordel leses i "riktig" rekkefølge dersom man synes historiene om menneskene rundt mordene er interessante.

Viveca Sten
I den innersta kretsen
Stockholm : Månpocket, 2009
ISBN978-91-7001-742-1

Flere av bøkene finnes også på norsk, en velassortert bokhandel kan hjelpe deg eller du kan søke på nettet. Selvsagt har mange bibliotek Viveca Sten-bøkene. Sten har egen hjemmeside, dersom du vil vite litt mer om henne og bøkene eller lese fra utdrag fra I den innerste kretsen.

Vi beveger oss litt lenger vest i havet, manges drømmemål dersom den lengste turen hittil har vært Danmark eller Sverige.

Ann Cleves har skrevet mange kriminalbøker, flere av dem med Jimmy Perez som detektiv. Disse fire bøkene foregår på Shetlandsøyene, og kalles, ikke overraskende, Shetlandskvartetten.  Beskrivelsen av naturen, været og menneskene bidrar til det som definitivt er sjarmen ved bøkene, og får meg til å tro at Cleeves kjenner øyene godt.

Igjen – miljøet og menneskene driver historien framover. Mange vanlige mennesker, et forblåst landskap og hemmeligheter som langsomt kommer for dagen etter hvert som Perez på sin sindige måte finner ut av løgner og sannheter.

Denne boken starter med at en jente blir funnet kvalt på et jorde. Bygdetullingen (eller øytullingen) Magnus Tait er en opplagt mistenkt, litt enkel i hodet og alltid alene. Men Perez, som utenforstående, ser et større bilde, og slår seg ikke til ro med det. Han begynner å kikke bak kulissene på et sted hvor alle kjenner alle – eller gjør de virkelig det? Det begynner å bli alvor når folk låser ytterdørene på et sted hvor det nærmest er å betrakte som en fornærmelse overfor naboen.

Vi har lest alle fire bøkene, og syntes at historiene ble bedre for hver bok. Den siste er et «lukket rom»-mysterium (eller øy man ikke kommer vekk fra, for å være presis). Historien om Perez utvikler seg i de fire bøkene, så vi anbefaler å lese dem i rekkefølge.

Bøkene finnes på biblioteket og hos bokhandlere, på engelsk og på norsk. Cleeves’ bøker finnes også som e-bøker på Amazon og Kindle.

Konklusjon:
Nok en krim som preges av godt håndverk, en forfatter som kjenner miljøet hun skriver om og en god historieforteller som blir bedre ved nærmere bekjentskap. Shetland gjør historiene litt eksotiske, men samtidig gjenkjennelige. Her er det ikke yachtklubben som står i fokus, men helt alminnelige mennesker på forblåste øyer.

Cleeves har skrevet andre krimbøker med Vera Stanhope som detektiv, men der er saltvannsgehalten mye mindre, uten at bøkene taper på det. Også hun har egen hjemmeside.

Ann Cleeves
Raven black
London : Pan books, 2006
ISBN978-0-330-44114-8

Forsidene er hentet fra Stens og Cleeves' hjemmesider.

Sist oppdatert torsdag 29. mars 2012 14:41  

Hovedmeny

Registrering