Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Hva brukes en nordmann til?

Hva brukes en nordmann til?

E-post Skriv ut PDF

borretzen2Det er noen store spørsmål man kan gruble på i disse tider.

Vil politikerne i Europa klare å løse eurokrisen på en hensiktsmessig og fornuftig måte? Vil klimamøtet i Durban gi ønskede resultater, eller blir det mye prat? Hva kan egentlig en norsk mann brukes til i julestria? Disse og mange andre spørsmål skal jeg ikke svare på, med et lite unntak: det siste.

 


Siden julestria unektelig er i gang, og noen og enhver kan ønske seg litt ekstra hjelp, har jeg sett nærmere på boken Hvordan forstå og bruke en nordmann – en bruksanvisning med feilsøkingsskjema.

La meg slå fast med én gang: Denne boken har ett opplagt fortrinn. Den er liten og tynn. Det betyr at selv de med skrekk eller forakt for bruksanvisninger, kan vurdere å se nærmere på den.

Boken starter med produksjonsfasen (barnevennlig framstilling), og etter en rask tur innom det norske fotball-landslaget, presenteres landet. Nordmannens oppfatning av omverdenen følger, detaljert slik at en som er oppvokst sørafor vet hva som venter. Her er også en kvikkguide til hvordan du finner ut om en du møter er norsk, og hva dere da kan snakke om (Ikke så mye, nei, men noen forslag har forfatteren). Han forklarer hvorfor det er sånn at nordmenn gjennom en lang historie kanskje ikke er blitt de mest verbale (Bergensere er unntaket, men Bergen er en av Norges mest internasjonale byer, historisk sett, og bergensere har vendt seg til å snakke med utlendinger, og etter hvert også med andre nordmenn. Andre nordmenn har ikke riktig vendt seg til bergensere ennå). Videre får du vite hva nordmenn tenker om de store spørsmål i livet, mat - spesielt fisk, hytta i villmarken eller på et forblåst nes ved havet, og ganske mye om hvordan de resonerer rundt folk som ikke er som dem (norske).

Boken forklarer:
- Hvorfor nordmenn ofte har store lommer
- Hvorfor Norge har så rikholdig skjærgård
- Hvorfor fotball-landslaget har gjort det godt noen ganger
- Når det norske folk for alvor forstod at det var samlet til ett rike

Konklusjon:
En kjekk gave til en venn som kommer til å treffe nordmenn på regelmessig basis eller som vet om nordmenn der de bor sørafor, og som ønsker kontakt. Den kan selvfølgelig også gis til nordmenn som noen ganger er veldig norske (og det ser vi jo av og til på svenskekysten eller i Skagen havn, for å nevne noen steder, gitt at den du gir boken til har humor). Det står ikke så mye om humor i boken, så her må du nok prøve og feile (ikke for alvorlige feil, får vi håpe), og kanskje bidra til mer nyttig forskning om nordmannen. Lykke til!

Og så spørsmålet: Hva kan egentlig en norsk mann brukes til i julestria? Alt som er tungt og strevsomt; Drepe bjørn, gå på ski over Grønland, mm. Hvorvidt dette er til faktisk hjelp, kommer an på dine planer for julen.

Odd Børretzen
Hvordan forstå og bruke en nordmann – en bruksanvisning med feilsøkingsskjema
Oslo : Cappelen Damm, 2010
59 s. og med tegninger

Fås i de fleste velassorterte bokhandler

Sist oppdatert søndag 11. desember 2011 00:30  

Hovedmeny

Registrering