Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Middelhavet - forelskelsens hav

Middelhavet - forelskelsens hav

E-post Skriv ut PDF

Middelhavsseksjonen i Den svenske kryssarklubben har bedt meg om å lese og omtale deres årsskrift Medelhavet - Förelskelsens hav. Omtalen står i 3(2011) av medlemsbladet deres, Odyssé, og vi gjengir den også her.

 

For mange nordmenn er Den svenske kryssarklubben en kjær del av sommeren. Endelig kan vi kaste loss, legge Færder fyr bak oss og sette kursen mot den svenske vestkysten. Det er gjerne Västkustkretsen vi kjenner best, fordi den er nærmest. Vi er mange som gleder oss over en ledig bøye (litt som å få et vinnerlodd, i hvert fall i juli), de gode havnebøkene og tidsskriftene På kryss og Odyssé. Her er det kunnskap og inspirasjon å hente.

Årboken er også et høydepunkt. Er det kjente steder som omtales, blar vi opp og “kollar” at det stemmer, det som står. Er det ukjente steder, vurderes avstand og muligheter for besøk.

Årets utgave har Middelhavet som tema, havet mellom Europa, Asia og Afrika. Det er både kjent for de fleste, og likevel nytt for mange - i båtsammenheng. Her får vi presentert hele reisen fra begynnelse til hjemkomst via mange fortellerstemmer i jeg- og vi-form.

Alle forteller med sin stemme, ut fra sin bakgrunn og med forskjellig seilererfaring før start. Det gir variasjon og flere innfallsvinkler til teksten.
Vi starter med avgangen, kan velge flere ruter mot målet, ferdes rundt i Middelhavet, både på øyer og på fastlandet, før vi setter kursen hjemover.  Det som går som en rød tråd er fortellerglede og gleden ved båtlivet.

Björn Hanssons historie om avreise er fra 1980. Den inkluderer ikke ekkolodd og kartplotter, for eksempel, og er herlig ærlig på strabaser og viderverdigheter.

Flere av artiklene er skrevet i god guidebok-ånd, med fakta og personlige inntrykk godt blandet. Det gjelder Catharina Grünbaums beretning om Frankrikes kanaler, Anders og Cahtrine Rydins ferd langs kysten til Middelhavet, Lisbeth og Hans Fridén om innløpet ved Gibralter (fin båt!), Siv og Kenneth Ehnberg om Provence, Göran Berg om Stromboli, Kerstin og Christer Lindh om De ioniske øyene, Eivor og Sören Carlsson om Syria, Pontus Göransson om hjemreisen og Ivan Dovrén om “livet etterpå”.

Claes Estelles humoristiske beretning om møtet med maltesiske myndigheter er en herlig historie.

Bengt Johansson om seiling i Kroatia er nok en personlig favoritt, fordi han forteller om noe vi kunne tenke oss å prøve selv, som en introduksjon til Middelhavet. Det frister ikke mindre etter å ha lest denne artikkelen.

Stickan Humla har noen fantastiske bilder fra et tyrkisk marked, Claes Wessberg likeså fra Tunis. Jonas Arvidsson har bidratt med vignettbilder som er en glede for øyet.

Blant artiklene som er mer faktapregede finner vi Christer Månssons råd før avreise og Pia og Tord Berglunds artikkel om overvintring. En av artiklene utmerker seg med en grundig, historisk presentasjon, nemlig Hugo Tibergs artikkel, med den historiske oversikten på s. 96-97.

Samlingen avsluttes med Ingmar Hårds rørende historie om vennskap og seiling.

Jevnt fordelt utover i årsskriftet finner du faktasider med omtale av steder (gjerne med kart), av bøker, av nettsteder og praktisk informasjon.

Konklusjon:
Det er lagt ned mye arbeid i redaksjonen, vil vi tro. Ikke bare skulle redaksjonen dekke store geografiske områder, men også finne mennesker som ville og kunne skrive om de forskjellige stedene. Det står respekt av jobben som er gjort.

Det meste av æren går likevel til forfatterne, som har delt sine opplevelser med oss i ord og bilder. Noen skriver lett og fort, andre har helt sikkert brukt mye tid på sitt bidrag. Til sammen gir forfatterne morsomme, interessante og nyttige bilder av hva det vil si å seile i Middelhavet.

Layouten er enkel og fin, blått omslag passer til årets tema. På innsiden av permene finner du kart over Middelhavet. Det kan være nyttig å slå opp i for de av oss som ikke husker geografileksen helt krystallklart lenger. Enkelte av artiklene har også kart som støtte for teksten. Bildene er gode amatørbilder, på varierende nivå rent fotografisk, men det har også sin sjarme.

Dette er en trivelig bok som egner seg for lesing i godstolen om vinteren så vel som for deg som faktisk planlegger en tur, enten det er med egen båt eller du har tenkt å leie en båt i Middelhavet et sted.

Hvis du ikke får lyst til å besøke Middelhavet etter å ha lest denne boken (og man må jo ikke seile, det går både tog og fly), bør du kanskje sjekke pulsen din.

Og så kan du jo lære deg alene-seiler-trikset – hvis du altså leser boken.

Medelhavet : förälskelsens hav!
Svenska Kryssarklubbens årsskrift 2011 (inngår som en del i På kryss nr 5, 2011
Stockholm : Svenska Kryssarklubben, 2011
159 s.
ISBN 91-86548-91-3

Dersom du er medlem, har Kryssarklubben nå et tilbud på medlemskap til en vennebåt. Det vil koste deg SEK 350,- å gi bort et medlemskap, som inkluderer 6 hefter av på Kryss og en av klubbens årboker, for eksempel Medelhavet. Kjenner du noen som er medlem, kan du jo spørre om å bli vervet...

Vi har skrevet om Kryssarklubben tidligere, se her.

Sist oppdatert lørdag 10. desember 2011 14:01  

Hovedmeny

Registrering