Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Seiltrim - bok for turseilere

Seiltrim - bok for turseilere

E-post Skriv ut PDF

...for meg er det viktigste grunnen til å forbedre seiltrimmen bedre komfort heller enn båtfart. En riktig trimmet seilbåt styrer mer eller mindre seg selv, balansen blir bedre og båten beveger seg derfor bedre gjennom vannet. I det hele tatt blir livet om bord mer komfortabelt både for besetning og utstyr.”

 

Dette sitatet er hentet fra Gibsons forord, og sier noe om målet hans med å skrive boka. Det er altså ikke boka for deg som seiler regatta, og ikke heller for viderekommende, den starter med det grunnleggende, og er innom flere emner, uten at alle er uttømmende forklart. Den er et greit sted å starte når det gjelder seiltrim.

Boken starter med en gjennomgang av hva seilet består av og hvilke krefter vi bruker for å få båten til å bevege seg framover for seil.

Så forklarer forfatteren litt om seiling for slør og bidevind for han tar for seg balanse, vind, riggtyper, seil og reving, før han hopper tilbake til seiling. En lite rutinert seiler som leser boka, som meg, ville kanskje hatt nytte av å gjennomgå teoridelene (seil, rigg, balanse) for seg før de forskjellige seilsettingene, men dette er pirk.

I gjennomgangen av riggtyper står det på s. 19 at toppvantene kan strammes opp til 25 prosent av bruddstyrken ved hjelp av verktøy og et strekkmålerinstrument. Jeg mener å huske at Ed Tadzik på Jeanneautreffet i våres anbefalte å bruke strekkmålerinstrument med omhu – det vil si, det bør brukes av folk som skjønner hva de gjør. Det å stramme til en bestemt bruddstyrke uten å vite om det ellers passer med riggen og måten den er satt på, er lite hensiktsmessig, og noen ganger dumt. En annen sak er om en kyndig rigger setter riggen for deg, og så gir deg din riggs “vitale mål”.

Både forseilets og storseilets funksjoner gjennomgås. Trimming på forskjellige halser og forskjellige vindstyrker forklares også. Lusene nevnes spesielt, og bruk av bomuthaler, bomnedhaler, cunningham og løygang for storseilet. Boken nevner kort rulleforseil og –storseil.

Reving forklares kort og grundig over tre sider. Mange er de mannskap som hadde ønsket at deres skipper hadde lest akkurat dette…

Deretter kommer seiling i bidevind, presentasjon av skjøtevogner, sløreblokker og spribom, spinakkere (grundig forklart) og litt om seilduk. Det er også litt om medvindsseilas og seiling i passatvinder.

Boken avslutter med seiling i dårlig vær og tøffe forhold.

De forskjellige temaene er godt forklart, og som vanlig fra RYA er illustrasjonene gode og instruktive. Gode tips med sentral informasjon står uthevet i grå felt.

Boken har to ordlister, en for seilmaker-terminologi og en for seiluttrykkene, i tillegg til et godt register.

Konklusjon:
Boken er et godt utgangspunkt for turseilere som vil oppgradere kunnskapen sin. Den kunne kanskje vært enda mer systematisk i sin tilnærming til stoffet, på den andre siden er det en oversiktlig bok som det er lett å slå fram og tilbake i. Illustrasjonene er gode og enkle å forstå. En som skal trimme seilkunnskapene sine kan stå med boken i hånden, følge anvisningene for bedre seiltrim og lære og se samtidig. Det er ikke til å komme fra at all verdens teori ikke hjelper den som skal bli en god seiler – da er det praksisen som teller.

Seiltrim for turseilere av Rob Gibson
Illustrasjoner av Andrew Simpson
Oversatt av Kjell Olsen
Oslo, Exlibriz, 2011
88 s.
ISBN 978-82-8173-327-5
Første gang utgitt i 2010 på engelsk som Sail Trim Handbook for Cruisers av Royal Yachting Organization (RYA)

Sist oppdatert lørdag 03. september 2011 04:26  

Hovedmeny

Registrering