Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Nyheter Oscarsborg - et spennende sted å besøke

Oscarsborg - et spennende sted å besøke

E-post Skriv ut PDF

Mange hevder at Oslofjorden er litt kjedelig – i hvert fall de som ikke holder til i den til vanlig. De framholder at fjorden er så lang, og at det ikke er så mye å se der. Det ER langt ut i åpent hav hvis man holder til innerst i Oslo-gryta, men det er også mange fine steder å dra til. For barnefamilier blir det gjerne Sandspollen eller Oscarsborg – hvis det er plass på sistnevnte.

Hvordan kommer du deg til Oscarsborg?

For oss i klubben er vel egen båt en opplagt mulighet, men vær klar over at de rundt hundre gjesteplassene fort blir opptatt.  Her ligger du nesten aldri alene, heller ikke utenom høysesongen. Oscarsborg er vinterhavn om vinteren – vi har intervjuet medlemmer som har vinterhavn her. Inkludert i havneavgiften er strøm, vann, toaletter, avfallshåndtering og muligheter for internett.
I tillegg går det ferge fra Drøbak – se fergetidene.

Hvis du ikke har båt?

Hvis du ikke har båt, kan du bo på Oscarsborg Hotell og Spa. I tillegg til regulær hotelldrift, er det også muligheter for bedrifter og skoleklasser. Her finnes både dobbeltrom og tremannsrom.

Det er også flere spisesteder med litt forskjellig profil på øya. Oscarsborg havnekro (åpen alle dager i juli og til 14. august fra kl 12 - 21) ligger like ved gjestehavna. Kafé Oscar har i tillegg til kaffe og kaker også et lysstøperi og gavebutikk.

Restaurant Forpleiningen serverer småretter og a la carte, og har flott utsikt over fjorden. Her kan seilere som ønsker seg en bedre frokost, alle dager i juli og til 14. august fra kl 08 – 10:30. I tillegg er det mulig å feire store anledninger på selve festningen. Lokalene er enkle og storståtte, og en flott ramme rundt både høytidelige og litt enklere fester.

Hva kan du gjøre her?

Øya i seg selv er vel verdt et besøk. Det er hyggelig stier og veier å bevege seg rundt på – riktignok ikke noe for maratonløperen, men nok til å strekke litt på bena. Festningsløypa på rundt tre kilometer anbefales, så blir du samtidig kjent med historien.

Det arrangeres historisk tunnelsafari for barn mellom fire og ti år. Og nei, voksne får ikke bli med, det nytter ikke å skylde på at poden er sjenert. Dette er bare for barna!

På Kafé Oscar kan barna støpe lys.

Det arrangeres kunstutstillinger, og så er det selvfølgelig den historiske biten:

Festningsanlegget på Kaholmen utenfor Drøbak er velkjent fra krigen (senkningen av Blücher for dere som lurte et øyeblikk). Øya er vel verdt et besøk for historieinteresserte. Her finner du Festningsmuseet, Kystartillerimuseet og ellers bygninger og skanser som hører til denne typen forsvarsverk. Det vi kan se i dag er resultatet av en ombygging og opprustning midt på 1800-tallet, og det hevdes at festningen i sin tid var en av Nord-Europas mest avanserte. Øya har imidlertid vært brukt i forsvarsøyemed lenge før det – Kristian IV fikk bygget et blokkhus som stod ferdig i 1643. Museet er åpent fra kl. 9-17 hver dag hele året. Dersom du ikke er helt kjent med historien, anbefaler vi en guidet tur med en av de dyktige guidene.

Jeanneauklubben har hatt et klubbtreff på Oscarsborg, og anbefaler stedet og gjestehavna med glede. Riktignok blåste det 16 m/s fra sør da vi la til, og det merkes. På den andre siden: det er sjelden det er så mye vær i Oslofjorden. Havnevert og hotellansatte (vi leide lokaler til samvær og bespisning) var usedvanlig serviceinnstilte, og gjorde absolutt sitt til at treffet er et av klubbens mest vellykkede.

Vi anbefaler Oscarsborg, med eller uten båt. Med båt er best da!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Denne artikkelen ble først publisert i Juli 2011 - benytt anledningen til å se Oscarsborg på Jeanneauklubbens treff der 1.-3. juni.

 

Foto: Alf Morten og Grete Karin Granholt

Sist oppdatert mandag 21. mai 2012 18:52  

Hovedmeny

Registrering

Din mening

Hva er viktigst for deg