Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Klann siste havnebok – denne gangen Skagerrak

Klann siste havnebok – denne gangen Skagerrak

E-post Skriv ut PDF

Klann har igjen samlet stoff til en bok, denne gangen med Skagerrak som tumleplass. Han kaller det selv The golden greats i intervjuet vi hadde med ham om denne boka. I de tidligere bøkene har han forsøkt å dekke “alt” på en strekning. Nå er det favorittenes tur.

Rent geografisk dekkes områder i Norge fra Listahavn til Tisler, i Sverige fra Koster til Yttra Tistlarna og i nordre Danmark er seks havner funnet verdige. Til sammen dekker de “feriehavet” for mange nordmenn: et stykke vestover norskekysten, over til Danmark og hjem igjen via Sverige – eller Sverige – Danmark – Sverige, som det også blir for mange.

Formatet er kjent fra de tidligere bøkene:
Sider med god plass både til bilde, oversiktskart, detaljkart og tekst.
Også i denne har Klann valgt å legge symboler for hva slags fasiliteter som finnes i havnen i "internettformat", det vil si at alle symbolene ligger øverst på hver side, men bare de som er aktuelle er sorte.

Bildematerialet bærer stadig vekk preg av at det er en profesjonell fotograf som står bak. Klann nevnte i intervjuet at sommeren 2010 var det mer ustadig vær enn det pleier å være. Aller helst vil han ha “fulle” naturhavner når han tar bilder, men det er ikke så lett når været er skiftende. Det ser vi for så vidt på bildene (til og med på Käringön er det plass på brygga!), men det viktigste når man er ukjent, er land og hav. Det kommer godt fram også på de nye bildene som er tatt til denne boka. For havner som også finnes i de to andre bøkene snakker vi gjenbruk av bilder.

Kartmaterialet er godt. Siden vi har en seilbåt som stikker 1,95 m er 2-metersgrensen av spesiell interesse for oss. Som vi har påpekt før, det at dette området er lyseblått, og dermed tydelig merket, er en fordel. I tillegg setter vi stor pris på de detaljerte dybdeangivelsene, som også er med i denne utgaven.

Også denne boka har en raus spiralrygg, som gjør den enkel å bla i, og det er enkelt å brette opp boka på ønsket havn. På innsiden av forsiden er det et oversiktlig kart over hva boken dekker.

I forordet sier Klann litt om opplevelsen “å krysse Skagerrak”, som er spesiell den første gangen. "Viktig informasjon til leseren" forklarer bruk, kart og kartsymboler på en grei måte.

Først i hvert kapittel finner du et oversiktskart over de havnene i det aktuelle området som er tatt med. Dette kartet går igjen i lite format på hver side. Slik ser du enkelt hvor havna du har slått opp på ligger i forhold til andre havner i området.

Hvis vi så ser på den enkelte havnebeskrivelsen, ser vi, som i de andre bøkene:
- Et godt oversiktsbilde eller to
- Godt kart med mer detaljert dybdeangivelse enn vi har sett i andre bøker
- Lite kart over havnene i området
- Oversikt over fasiliteter
- Beskrivelse av vindforhold og hvor utsatt du er for passerende trafikk, dersom det er aktuelt
- Avmerking av brygger, bolter, wc, søpledunker o.l.
- Litt historie og kultur nevnes også, og muligheter til ballspill og andre aktiviteter. Imidlertid sier forfatteren selv at de praktiske opplysningene er prioritert framfor de mer "kjekt å vite".
- Internettadresser er lagt ved der det er aktuelt, for oppdatert informasjon. Det står ofte også litt om hvor populær havnen er.

Som han pleier, har Klann er forbilledlig referanseliste – en oversikt over hvilke bøker han har brukt i arbeidet med boka. Det sier seg selv at et verk som dette ikke oppstår i et tomrom, og at det er både fornuftig og praktisk å gjenbruke informasjon. Når man gjør det som Klann, trekker ut fakta, men ikke skriver av, og dessuten oppgir hva man har brukt, er det én ting å si: Slik skal det gjøres! Et godt register trekker også opp.

Konklusjon:
Nok en grundig og gjennomarbeidet havnebok fra Klann, med kjent design og opplegg fra de andre havnebøkene hans. Språket er godt og uten pludder, informasjonen er kort og presis. Småfeil fra de tidligere er ryddet av veien, både skrivefeil og faktafeil. Vi noterer med stolthet at våre anmerkninger til tidligere utgaver er tatt til følge. En bok som dette er det vanskelig å sende ut “feilfri”, noe smårusk har vi funnet her også, som at den nye brua i Fredrikstad ikke har kommet på kartet. På den andre siden vil den jo følge bruåpning for de to eksisterende bruene. Klann tar gjerne tilbakemeldinger om den slags.

Vi sier ikke at dette er en “må ha”-bok. Hvis du har de andre Klann-bøkene og for eksempel Kommas havnelods, trenger du strengt talt ikke denne. www.sejlerens.com har du jo også. Men hvis du nå synes det er kjekt med bøker, og du ofte seiler i akkurat dette farvannet, er det kjekt med én bok. Så kan du notere og skrible litt – hvis du er av det slaget, du også. Den holder sedvanlig Klann-kvalitet, både på faktasiden, bildesiden og samlet layout. En flott gave til noen som fortjener det, enten det er en venn – eller deg selv.

Havneboka Skagerrak : de aller beste havnene i Norge, Sverige og Danmark
Oslo : Cappelen Damm, 2011
ISBN978-82-02-34121-3
Pris fra forlaget: Kr. 399,-

 

Sist oppdatert tirsdag 10. mai 2011 19:00  

Hovedmeny

Registrering