Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Seilerboka

Seilerboka

E-post Skriv ut PDF

Det er ikke gjort i en fei å lese Seilerboka grundig, den er på hele 334 sider som er fylt med mye informasjon. Vi har sett på utvalgte kapitler og, ikke minst, bildematerialet. Bli en bedre seiler, står det bak på boka, og da er dagsorden satt. Klarer Klann og Bordal å gjøre oss til bedre seilere?

Hensikten med boka er at selv den som knapt har satt foten på et dekk før skal kunne lese boka med utbytte.

Da vi snakket med Øyvind Bordal, den ene av opphavsmennene, på Sjøen for alle, fortalte han at noe av det vanskeligste var å vite hvor han skulle starte. Det som er en selvfølge for de som har seilt en stund, eller lenge, er helt ukjent for nybegynneren. Hvordan var det nå egentlig da det meste var ukjent? Forfatterne har fått god hjelp av Dorte Bordal, som er en relativt fersk seiler. Dersom hun syntes det var “enkelt nok”, var det greit. Dorte har fungert som testpilot for tekstene beregnet på den ferske seileren. På noen områder der Bordal og Klann ikke selv hadde nok spisskompetanse har de dratt inn andre som har bidratt med sin kunnskap. Som vi har sett tidligere i Klanns bøker, er de som har bidratt nevnt ved navn – her slurves det ikke med referansene.

I fire store kapitler går forfatterne gjennom seilingens mysterier og gleder.

Boka starter med en oversikt over hva ting heter og hva manøvrer heter, så kan nybegynneren i hvert fall noen av uttrykkene vi slenger rundt oss. Det er en god start. Ideen med en tenkt seiltur som forteller hva som skjer og hvordan, er god.

Det som vies størst oppmerksomhet er seiling, enten det er turseiling, regatta med større båter, jolleseiling eller rigg og vær/vind. Rundt 150 sider vies til sikkerhet, navigasjon, utstyr, kjøp av båt og regelverket, men her kan du finne andre kilder som utdyper dersom du ønsker det. Der tekst ikke er beregnet til opplæring fordi den ikke er omfattende nok, står det tydelig. Det er seilingen som står i sentrum. De kapitlene jeg har sett på i detalj, gir et godt inntrykk. Språket er godt og enkelt, illustrasjonene er gode og bildematerialet er solid. Det kommer vi tilbake til.

Med tanke på at begge forfatterne er entusiastiske seilere, har de en edruelig holdning til utstyr og løsninger. Hverken Bordal og Klann skal beskyldes for å pese fancy utstyr og dyre løsninger. Tvert imot, her er det en gjennomtenkt tilnærming til behov og et nøkternt utgangspunkt anbefales gjennomgående når det gjelder “hva du trenger” for å ha det bra om bord. Det ser vi både når det gjelder kjøp av båt og hva som anbefales av basisutstyr.

Kapitlene starter med det aller enkleste, og bygger på med mer avansert eller komplisert informasjon, alt etter hvordan man ser det. Etter å ha lest om trimming av seil og stell av rigg ser jeg at teksten er pedagogisk bygget opp, trinn for trinn (meget mulig at noen synes dette er banalt) til det ganske blir avansert, og noe å lære for mange av oss.  Jeg skulle tro at det er noe å plukke opp her for de aller fleste.

Språklig virker den gjennomarbeidet og vel gjennomtenkt, så man tilgir de få gangene den umerkelig glir over i dansk. Det er noe sjarmerende ved de bløte, danske konsonantene, da, og det går ikke ut over meningen i de tilfellene jeg har oppdaget dem.

Klanns bildemateriale er gjennomarbeidet og av god kvalitet. Her er rundt 200 bilder, og motivene spenner fra de morsomme øyeblikksbildene via tekniske bilder til rene actionbilder med sjøsprøyt og høyt tempo. Mitt personlige favorittbilde (og det ikke lett å velge) står på side 6. Denne skipperen har stor glede og full kontroll, det siste ser vi fordi mannskapet slapper så godt av. Et herlig bilde!

Både Klann og Bordal framhever Inger Schäffer fra Grafikhuset. Hun har stått for layout i boka. Intet tyder på at den har tapt på det. Legg for eksempel merke til kapittel-angivelsene loddrett i ytterkant på hver side, med innholdet i kapitlet du leser akkurat nå, og med temaet du er på uthevet - stilig!

Boka er utviklet i samarbeid med Norges seilforbund og har eget nettsted, se http://www.seilerboka.no/

Konklusjon:
Denne boka skulle jeg gjerne hatt da jeg begynte å seile. Denne boka gir jeg gjerne bort til ferske seilere. Det kan være mange seilere med lang fartstid som kan trenge den også, men man vil så nødig fornærme noen…

Boka har godt språk, gode pedagogiske forklaringer og solid bildemateriale. Jeg ser fram til å lese mer i den. Vi kommer til å plaste vårt eksemplar og ha den med i båten. Vi vet med oss selv at vi har opptil flere områder med forbedringspotensial, og med denne boka i hånden kan vi rett og slett “lese og gjøre”.

Som det står på side 96: “Du kan ikke få erfaring i denne boka, men kunnskapen finner du. Erfaringen må du ut på vannet og få.”

Hvis du vil vite mer om arbeidet med boka, kan du lese intervjuet med Magne Klann.

Seilerboka av Øyvind Bordal og Magne Klann
BlueOceanMedia, 2011
ISBN 978-82-998611-0-6
Den selges for kr. 399,- på bokas nettsted

Foto: Forlaget

 

Sist oppdatert søndag 11. juni 2017 16:51  

Hovedmeny

Registrering