Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Mitt danske album - erindringer

Mitt danske album - erindringer

E-post Skriv ut PDF

Mitt danske album av Lars Saabye Christensen

Da jeg fikk denne boka stukket i hånden, ble jeg sant å si litt skeptisk. En bok på 108 sider som så ut som den inneholdt et langt dikt. Hm…

Men siden jeg fikk den varmt anbefalt av en som har anbefalt godt bøker tidligere, tok jeg den fram en kveld og satte meg ned med en kopp te, bestemt på å lese meg noen sider inn i boka.

Boken er et portrett av Saabye Christensens arkitektfar Mogens, men også om farens danske familie, og dermed om Lars Saabye Christensen selv.

Den starter med den første turen til København:

“jeg kom til København med seilbåten Ørn som Kaptejn Christensen, min farfar, som jeg aldri fikk møtt seilte fra Oslo den sommeren jeg ennå ikke var født”

og ender med et vakkert bilde av farens siste stund.

Mellom de to punktene er det delvis fylt inn portretter av familiemedlemmer, av steder og hendelser, løst skissert, men likevel med lys og farger og stemninger som gjør de små fortellingene levende.

Illustrasjonene er stort sett typiske albumbilder tatt av Mogens Saabye Christensen, og legger an tonen, litt nostalgisk, men kjent: portretter, interiør, typiske sommerbilder. Det er litt som å bla i et gammelt album man finner på loftet; noe er kjent, noen av bildene er man med på selv, på andre bilder kjenner man personene, men de som kunne fortalt hva de lo så godt av, er ikke lenger blant oss, interiørbilder der noen av tingene fortsatt finnes, men i annen stue nå.

Boken handler ikke om seiling, men siden vi er i Danmark, er havet ikke langt unna. I en passasje gir Saabye Christensen sin helt unge far ordet:

“I de lyse, stille sommeraftener var gatene tomme og vi hadde dem for oss selv. Jeg syklet omkring med mine kamerater uten å skulle noe sted. Det var lykkelige og ansvarsløse stunder. Ofte tenkte jeg på om min far kjente det slik, når han var ute på havene.”

Boken er personlig uten å bli privat, den er rørende, men ikke sentimental. Saabye Christensen slår an en tone som inneholder noe allment, noe de fleste av oss vil kjenne oss igjen i, hvis vi har levd en stund og er litt interessert i familiehistorie.

Konklusjon:

Dette er en vakker bok til en kveld da du ligger på svai i en rolig vik og kanskje, men ikke nødvendigvis, har drukket et glass vin, og kunne tenke deg å grunne over livet og historien og de mange tilfeldighetene. Den lar seg fint lese på en kveld - det kommer an på hvor mange ganger du lar deg avspore av egne minner mens du leser.


Mitt danske album av Lars Saabye Christensen
Oslo : Cappelen Damm, 2011
ISBN 978-82-02-33246-4
Pris: 329,-

Sist oppdatert tirsdag 12. april 2011 16:02  

Hovedmeny

Registrering