Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Nyheter ”Zita” på Kanariøyene - del 1

”Zita” på Kanariøyene - del 1

E-post Skriv ut PDF

Etter nærmere fem måneder har vi omsider besøkt alle Kanariøyene. Kapteinen forlot Norge med mannskap 17. juli 2010 med kurs for Malaga i Middelhavet. Vi iverksatte konkrete planer om et års seilas seks uker før avreise, så det ble besluttet å transportere båten ned fortest mulig. Turen tok 14 dager med kun to stopp, før og etter Biscaya, så det var iherdig seiling (1900 Nm). Fruen med barn (3 år og 3 mnd) tok fly til Malaga og mønstret på for videre seiling rundt i Middelhavet. Slik ble det imidlertid ikke, etter et en periode langs Spanias kyst besluttet vi å overvintre på Kanariøyene.

Vi ankom Isla Graciosa medio september etter fire døgns seilas fra Cadiz i Spania. Det var en flott seilas med god vind, men også en del sjø. Vindforhold og bølgeretning ga uansett god fart. Med rette forhold er dette et godt alternativ når man skal nedover. Marokko stod på ønskelisten, men mangel på pilotbok og kart satt en stopper for det. Mange legger turen innom Madeira, men også dette var ”ukjent” for oss på grunn av kort tid til planlegging.

Vi angrer så absolutt ikke på avgjørelsen vår og trives godt på Kanariøyene til tross for mye turisme enkelte steder. Øyene har adskillig mer å by på enn hva charterselskapene profilerer, og man skal ikke langt fra strendene før hverdagen er noe helt annet. Vi er blitt positivt overrasket over mangfoldet etter tidligere ferieturer i området.

Temperaturen har overrasket oss mest. Vi forventet kaldere klima i vinterperioden, men har holdt en meget god norsk sommer i hele perioden. Det er sjelden under 23 grader og med solen fremme nærmest daglig har vi faktisk til gode å ikke gå i shorts siden avreise (bortsett fra under nattseilas). Regndager kan vi telle på fingrene, og brorparten av disse kan (ikke uventet) tilegnes La Palma.

Vi legger ikke skjul på at Karibien har lokket til tider. Vi har truffet mange båter som skal over Atlanteren, og den norske delegasjonen i årets ARC var rekordstor. Samtaler med dem gjorde oss desto mer usikre på om vi hadde valgt riktig, men vi har slått oss til ro med avgjørelsen. Igjen var vi offer for liten tid til planlegging/vurderinger, og båten er ikke utrustet for ”selvforsynt” seilas i form av blant annet strøm. De mange ukene på havet synes vi dessuten blir mye for barna med tanke på at vi skal være borte kun ett år. På den andre siden ser vi fordelen av det sosiale nettverket og venner som barna kan leke med gjennom turen. Dette var et stort tap etter at de fleste andre forlot Kanariøyene. Venner og andre barn er det som opptar vår treåring mest (etter lekeplass og stranda).

Mangfoldet her nede har som sagt overrasket og kan selvfølgelig utnyttes i flere varianter. Vi seiler til avsides bukter og landsbyer og opplever Spanias virkelige ansikt med kun lokale innbyggere. Neste stopp kan være et kjent feriested hvor barna får nye venner som til og med snakker norsk. Datteren vår er blitt meget omgjengelig og har fått mange nye venner - norske som fremmedspråklige. Det er merkelig hvordan barn kan leke sammen i flere dager uten å bry seg om språkbarrieren! Den enkle tilgangen til feriestedene forenkler samtidig besøk fra Norge. Det er kort flyreise og stadig billige flybilletter til de største flyplassene.

Lanzarote og Tenerife var kjente øyer fra tidligere, og selv om man normalt opplever steder fra en annen vinkel fra sjøveien er det de andre øyene som har overrasket mest. Selv om strand og lekeplass fyller brorparten av tiden har vi absolutt fått se mye flott de siste månedene. Bare havnene kan vise seg spennende og varierer utrolig i trivsel og kvalitet. Både små og store landsbyer har sin sjarm og enkelte strender kan virkelig måle seg med de flotteste og mer eksotiske man leser om lenger syd. Det kjente vulkanlandskapet og den ufattelige variasjonen i floraen er likevel det som preger flere av øyene mest. Enkelte øyer er faktisk kjent som noe av det bedre for fotturer og naturopplevelse i henhold til guidebøker.

Hvert sted kan oppleves som natt og dag for forskjellige mennesker, og været kan ikke minst påvirke inntrykket. Vi er ligger stort sett i trygge havner da det er enklest med tanke på barna. Våre inntrykk og beskrivelser er altså personlige og vi har stor forståelse for at dette ikke samsvarer med alle andres oppfatninger. Likevel skal vi forsøke å beskrive øyene med en kort beskrivelse av hver enkelt.

Foto: Martin Heltorp og Susan Olden

Denne artikkelserien er en reprise fra februar og mars 2011 og fortsetter onsdag om to uker. Da beskriver Martin inntrykket fra de forskjellige øyene, og røper noen av familiens favorittsteder.

Sist oppdatert søndag 11. desember 2016 15:26  

Hovedmeny

Registrering

Din mening

Hva er viktigst for deg