Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Praktiske løsninger i båt - på amerikansk

Praktiske løsninger i båt - på amerikansk

E-post Skriv ut PDF

Det er ikke ofte vi slakter bøker i omtalene våre - så langt har bøkene vært utgivelser fra nordiske forlag, og tydelig gjennomarbeidet på alle nivåer. Denne gangen har jeg imidlertid tatt fram kniven, og det er fortjent. Er det lettere å utgi bøker i andre land? Eller er forholdene så annerledes? Jeg er i tvil, og har ikke latt tvilen komme boken til gode denne gangen.

"Creating comfort afloat" av Janet Groene med Carol-Faye Ashcraft som redaktør handler om å gjøre båten både hyggeligere og mer praktisk å bo i og å bruke. Det er ikke en innredningsbok om farger og lignende, men skal ta for seg praktiske løsninger. Det høres lovende ut, og da jeg fikk den anbefalt på telefon av Nautisk forlag, kjøpte jeg den uten å ha sett den. Tabbe!

Boken tar utgangspunkt i innredning av båter fra 35-65 fot, og starter med en uforbeholden anbefaling om å bruke båtinteriørarkitekt når du skal gjøre endringer i båten. Ellers kan du ifølge forfatteren ende opp med fliser på badet som du ikke finner matchende håndklær til om ti år. Jeg skal innrømme at jeg ikke har viet dette problemet mye omtanke så langt i mitt aktive båtliv. Det anbefales også pusepels på toalettlokket for en koseligere, lyddempet og mer hjemmehyggelig båt. Det tror jeg ikke jeg vil foreslå for kapteinen.

Når vi først er på badet, kan jeg også nevne at spa-avdeling varmt anbefales - man bør holde seg både ren og i form. Her nevnes både badstue, boblebad og en treningsmaskin eller to. Eventuelt kan man ifølge forfatteren heller ha spa-avdelingen i kapteinens lugar, dersom det er et problem å få alt inn på badet. Forfatteren understreker at man må bruke hodet. Skal du montere et badekar eller boblebad, må du huske å forsterke gulvet. Så får det heller være at for noen av oss ville det å få et badekar INN i båten, være en seier, om enn en poengløs seier.

Vi beveger oss gjennom båten, og tar systematisk for oss funksjon for funksjon. Selv 21-fots seilbåter har aircondition, fryser og mikrobølgeovn, ifølge forfatteren. Når vi kommer opp i "vår" størrelse - over 35 fot - bør man vurdere både gass og elektrisk komfyr i tillegg til den opplagte mikrobølgeovnen. I tillegg til det sedvanlige kjøkkenutstyret, har du selvfølgelig kaffetrakter, trykk-koker, matmølle, ismaskin, brødrister og oppvaskmaskin (det siste har forresten jeg også - min heter Alf Morten og tar liten plass i byssa underveis - da er den som regel på dekk).

Når vi kommer til sengeavdelingen, understrekes det at det finnes båteiere som har sengetøy som koster mindre enn kr. 1600,- pr sett. Boken er noen år gammel, så det er mulig jeg burde legge på noen hundrelapper her, men du skjønner tegningen. Huff og huff. Det forfatteren skriver om gode madrasser er greit nok, men det er ikke mye her du ikke har tenkt på selv. Lufting under madrassene nevnes ikke, derimot anbefales noe på boks for å drepe muggsporer.

Forfatteren anbefaler kroker/oppheng som kan foldes sammen når de ikke er i bruk - god idé - det er vondt å slå hodet i kroker som står ut på upraktisk steder. Hun anbefaler også uttrekkbare skuffer i stedet for faste hyller i dype skap,  da er det lettere å komme til alt man har. Sant nok.

Skal du tapetsere, så husk å velge noe som tåler fukt og er lett å holde rent. Gardinbrett og gardiner som matcher tapeten, gir større helhet. Gardinbrett?? Og vil du skape litt mer rom, kan du få en kunstner til å male et tromp l'oeil. Mmm.

Skal du hive ut innredningen i salongen og erstatte den med løse møbler, så husk at noen metaller ruster til sjøs. Stoler med hjul anbefales ikke. Gulvlamper kan også være et problem. Godt å få det tydelig forklart.

Ellers er vi innom både gulvbelegg, tre og fliser, isolering, dørbytte for mer/mindre lufting og belysning verdig et slott. Jeg ville sjekket alt som står i boken før jeg forsøkte noen av løsningene. Forfatteren har også gitt ut boken "The complete idiot's guide to Walt Disney World and Orlando". Mulig at det ligger en forklaring til noe her...

Konklusjon:
Denne boken har medført høytlesning og påfølgende latter blant seilervenner. Den har bidratt til sinnets munterhet. Den er dessuten laget av syrefritt papir, og den er utsolgt fra Nautisk forlag - alt dette er gode nyheter. NEI, Nautisk selger den fortsatt - enda bokansvarlig SA at hun solgte den siste til meg i sommer . Den er riktignok rimelig, men dette er bortkastede penger på alle måter!!!

På minussiden er den helt klart laget for andre enn vanlige båtfolk, uten at jeg helt vet hvem. Selv i Heitmanns 57-foter er det meste av det som står her helt uaktuelt. Nevnte jeg fiber-optisk dansegulv? Kanskje ville noe av dette vært aktuelt for Kjell Inge Røkke eller John Fredriksen, eller helst deres personlige assistents assistent, men den passer ikke for dem heller. Den begredelige layouten ( hvis jeg ser bort fra forsiden i farger, ser det ut som "boken" - spiralrygg - er snekret sammen av en ungdomskoleklasse med manglende kunnskaper om tekstbehandling, men med tilgang til plastemaskin og et usedvanlig dårlig svart-hvitt kamera) ville ikke friste noen som faktisk har råd til båt med bad med plass til spinningsykkel og boblebad++.

Vi ønsker Nautisk forlag bedre lykke neste gang de handler inn utenlandske bøker.
En trøst at boken var til halv pris? Nei, denne burde ligget i "To for kr 10-boksen". Eller gått til gjenvinning. Det gjør den nå.

Creating comfort afloat av Janet Groene
Harrisburg : Bristol Fashion Publications, 1999
ISBN 1-892216-17-5

Sist oppdatert lørdag 04. desember 2010 21:15  

Hovedmeny

Registrering