Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Manøvrering for seil og motor

Manøvrering for seil og motor

E-post Skriv ut PDF

 

Etter å ha vært på havnemanøverkurs for kvinner, hadde jeg lyst til å lære litt mer om temaet. Da var veien kort til Pegasus forlag og "Manøvrering for seil og motor".

Denne boken egner seg kanskje best for den relativt ferske i båt, men her er mange nyttige tips for alle. Boken bærer preg av å være skrevet for briter opprinnelig, med spesiell omtale av tidevann og strøm, men det forhindrer ikke at den er like aktuell for skandinaviske forhold. Vi får heller glede oss over at vi kan ha det enklere i en del havnemanøvre.

 

I forordet skriver Jan-Erik Næss i KNS at "Denne boken handler egentlig om båtlivets største glede. Gleden over å utføre den perfekte manøver". Forfatteren skriver i sitt forord at "Målsettingen med denne boken er å fjerne stresset ved å gi deg kunnskap om hvordan du møter utfordringene".

Så hva inneholder den?
- grunnleggende om skrog og propell
- båttyper og deres begrensninger
- tidevann, strøm og vind
- grunnleggende manøvre
- tillegging i og avgang fra havn for motor
- tillegging i og avgang fra havn under seil
- tau og fortøyning
- ankring
- dårlig vær og mann over bord
- liten ordliste

Boken er illustrert med gode tegninger og noen bilder. Illustrasjonene er klare, med gjennomgående symboler. Med tekster som er tydelige, korte og konsise er det enkelt å følge tankegangen og forstå hvilken metode som egner seg når. Dette er variasjoner over et tema der grunnprinsippene går igjen. Har du seilt i mange år, vil mye være kjent. Her er det satt ord på, for noen,  det selvsagte. Det gis mange gode tips til nytte i vanskelige situasjoner - og noen enkle også. Min innskytelse er å ta med boken på tur og "teste" metodene. Behersker man fler av disse, bør tillegging bli en kilde til glede over - om ikke perfekte - så gode havnemanøvre. Et godt register er et pluss.

Konklusjon:
En kortfattet og konsis bok, først og fremst om havnemanøvre for motor eller seil, men også annen informasjon som er nyttig i denne sammenhengen. Gode illustrasjoner løfter teksten. En fin gave til nye båtfolk og jenter som har vært på jentekurs (og gubber som tror de kan alt dette).

Manøvrering for seil og motor / Rob Gibson
Oslo : Pegasus, 2009
ISBN 978-82-442-0068-4

Kan kjøpes i bokhandler som har maritim litteratur, Pegasus forlag, flere nettbokhandler og Den norske bokklubben (hvis du er medlem). Pris fra forlagets nettsted: Kr. 268,-

Foto: Pegasus forlag

Sist oppdatert tirsdag 27. mars 2012 18:31  

Hovedmeny

Registrering