Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Nyheter Christian Radich - 75 år

Christian Radich - 75 år

E-post Skriv ut PDF

Sommeren 2010 var vi på tur med en eldre dame ved navn Christian - Christian Radich. Venneforeningen fikk en uforglemmelig kveld på fjorden, og vi kan anbefale det på det varmeste - både medlemskap i venneforeningen og en aften på fjorden med en virkelig dame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En strålende sommerettermiddag innbyr Christian Radich sine venner til en tur på fjorden. Det dufter syrin fra Akershus festning og partybåtene er i fri dressur. Vi kan ikke stikke det under en stol - Radich stiller i en annen klasse. Deltagerne er noe eldre i snitt enn partybåtdeltagerne, og skipet er mange hakk staseligere.

Mannskapet legger siste hånd på dekk og servering. To karer dingler i en av mastene, de lider helt klart ikke av høydeskrekk. Kapteinen går en runde på øvre dekk, dreier på noe, sjekker og dreier igjen. Maskinen startes, og folk samler seg forventningsfulle rundt landgangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ola Brødremoen til rors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi finner oss en plass på halvdekket, det øverste dekket akterut, og nyter synet av Akershus festning, Rådhuset og Aker brygge. Oslo er flott om sommeren! Sakte legger vi byen bak oss, og køen for å få den berømte fiskesuppen begynner å bli lang.

Vi får kontakt med overstyrmann Jens Joachim Hiorth (i 2012 kaptein), som har tid til å veksle noen ord. Han forteller at skipet har vært skoleskip for sjøforsvaret siden 2005, med et kurs vår og et kurs høst. Om sommeren kan alle være med som medseilere på regattaer og på andre tokt og festivaler. Om vinteren er Radich ofte i Middelhavet eller på Kanariøyene, der det blir vedlikehold. Vi bemerker at båten ser svært velholdt ut, og Hiorth forteller at bestikkhuset ble pusset opp utvendig for to år siden. Han antar at de brukte rundt 330 timer bare på det. Lakken er Jotun Clipper 1 og 2, og det ser nydelig ut.

Vi spør hva en overstyrmann på et skip som dette gjør, og han forteller at hovedoppgavene er å ha overoppsyn med skutas drift og vedlikehold, lage arbeidsplan for mannskapet og være instruktør når sjøforsvarets rekrutter mønstrer på. Han har også ansvaret for førstehjelp ombord, og det hender at han må fram med sysakene og sette noen sting i et sår, men jevnt over skjer det få ulykker med påfølgende skader. Fallulykker kan han ikke huske, til tross for klatring i riggen. Mye kan gjøres fra dekk, som å trimme seil, men skal seilene settes, må de “kastes loss” av noen i riggen, og når de skal beslås, må også noen opp i masta.
Hiorth beskriver Radich som slutten på mange hundre års utvikling av rigg og skrog, den var i sin tid toppen av utviklingen for en kommersiell seilskute, dog bygget som skoleskip. Den er ikke så gammel som mange tror, den ble bygget i 1937, mot Sørlandet i 1927 og Statsraad Lehmkuhl i 1914. Christian Radichs venneforening skulle gjerne hatt oppslutningen til Statsraad Lehmkuhl - de har rundt 3000 støttemedlemmer mot Radichs 850.
Derimot har Radich en praktfull regattaliste å vise til. Av de ti siste havkappseilasene (Tall ships race) har de vunnet åtte og tatt to andreplasser. Hiorth sier at de har jobbet hardt med seiling, rutiner og taktikk, og det har gitt uttelling. Samtidig har det at de har klart bygge en vinnerkultur betydd mye - de tror selv de kan få det til.

Besetningen består av 15 personer, og det er to personer til alle oppgaver. Mannskapet skifter hver uke, og jobber skrift om hverandre, fem-seks uker på, fem-seks uker av. Det gir god erfaringsoverføring, og alle blir kjent med alle.

Hvordan havnet Hiorth her?
Han har vært elev ombord, et skoleår på nittitallet. Etter maritim høyskole jobbet han i offshorebransjen før han fikk jobb som skipper på Eileen II, og endte deretter som styrmann på Radich for fem år siden. Han roser kolleger som positive og reale, også på de andre skipene og fremhever godt samarbeid, erfaringsutveksling og nærheten til naturen. Det er et ungt miljø hvor alle er interessert i båt. Hiorth gleder seg til Tall Ships Race, som blant annet stopper i Kristiansand i sommer.

 

Jens Joachim Hiorth, overstyrmann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catrin Palmqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi rusler videre, stiller oss etter hvert i kø og smaker på den berømte fiskesuppa. Og den er god! Kokken(e?) har hatt en god dag på kjøkkenet - dette smaker virkelig fisk og ferske, sprø grønnsaker - deilig kremet er den også. Vi rusler forover i skuta, der noen musikere spiller og setter stemningen.

Her treffer vi en ung lettmatros ved navn Catrin Palmqvist, på vakt som utkikk helt forut. Hun kommer fra Mariehamn på Åland, og startet sin seilerkarriere ombord på et dansk skoleskip. Catrin har også seilt med Albanus fra Åland. Etter utdannelsen jobbet hun på et lastefartøy som lettmatros med vasking, rydding og lossing/lasting. På Christian Radich jobber hun under båtsmannen, og har ansvar for grunnleggende kunnskap når sjøforsvaret får opplæring. Catrin har vært på Radich i to og et halvt år og trives godt.
Hun understreker det sosiale aspektet ved jobben, det gode arbeidsmiljøet og at det er moro å delta i regattaer. Det er gleden ved å strekke seg litt, at alle må stå på og at de også gjør det som motiverer. Catrin gleder seg til Tall Ships Race i sommer. Vi ønsker fortsatt god vakt og rusler videre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik Brauner, styremedlem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi lurer på hvordan det går med venneforeningen, og slår av en prat med Erik Brauner, medlem i venneforeningen i tolv år og i styret i fem år. Han elsker båten og arbeidet med den, men savner tiden da Oslo var en sjøfartsby. Han skulle også ønske at Oslo-borgerne var som bergenserne, som er litt mer bypatrioter og dermed lidenskapelig opptatt av Statsraad Lehmkuhl. Han synes det har blitt vanskeligere å få med folk og få dem til å engasjere seg. Nå skal det riktignok sies at på kulturnatten i 2009 hadde Christian Radich 2200 mennesker ombord i løpet av noen kveldstimer. Med tanke på at båten ikke er SÅ stor, er det mange. Han oppfordrer båtinteresserte til å melde seg inn i venneforeningen, sånn at det tradisjonelle sjølivet også kan leve, side om side med mer komfortable og moderne båter.
Det kommer fram at Brauner er onkel til en av Jeanneauklubbens tidligere ledere - Pål Persdal. Verden er liten, og noen ganger er havet også det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvelden senker seg, og selv en lys forsommerkveld blir litt dusere og stillere. Partybåtene er på vei inn, det er vi også. Fiskesuppekjelene er bunnskrapt. Mannskapet legger perfekt til ved kaia under Akershus, og vi toger rolig mot landgangen og et fint minne om en deilig kveld på fjorden.

Foto: Alf Morten og Grete Karin Granholt

Sist oppdatert lørdag 23. juni 2012 08:36  

Hovedmeny

Registrering

Din mening

Hva er viktigst for deg