Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Nyheter Hopp, Karoline!

Hopp, Karoline!

E-post Skriv ut PDF

Når kona blir eldre og ikke vil hoppe fra baugen lenger, har du to muligheter: Skaffe deg en trofékone med lange, spretne ben eller investere i en gennakerpeke så den gamle holder noen år til. Hva som lønner seg, bør man nok regne litt på, men hvis du nå går for den eldre modellen som også kan polere og navigere, kan en peke være løsningen.

 

 

Spøk til side - det å hoppe fra baugen blir ikke lettere med årene. Med utgangspunkt i vår SO37 skal man både opp forbi pullpiten og så framover, før man lander mer eller mindre fjellstøtt på brygge eller et glatt svaberg. Den søte, lille teakplattingen foran er - nettopp - søt og liten, men ikke til særlig nytte som ståsted før man hopper. Vi har vært på utkikk etter en løsning som både skulle være pen og praktisk.
I tillegg skiftet vi anker i fjor, og det nye spadeankeret kunne fort lage merker i baugen fordi det er annerledes utformet enn vår gamle Bruce-kopi. Med den nye gennakerpeken kommer ankeret litt lenger ut og henger bedre enn tidligere.

 

 

Vi valgte Båtsystems gennakerpeke PT10044 med ankerrulle. Den er laget for båter fra 35 til 45 fot, og virker solid. Etter vår mening er det en pen peke med dimensjoner som passer til båten. Ankerrullen er laget for ankre opptil 15 kilo, men vårt spadeanker på 20 kilo passet godt. Det er nemlig ikke bare vekten som avgjør om ankeret passer, men dimensjonen på "ankerarmen".

Det er flere muligheter for stigeløsning på denne peken. Vi valgte en som ligger oppunder peken, en såkalt kassettstige. Da er den alltid med og klar til bruk, og man slipper å lagre stigen et annet sted.

Montering:
Vi vurderte høyden nøye, for å få ankerløsningen best mulig uten at det ser rart ut. Da vi kikket på andre båter, så vi jo at noen hadde vært uheldige med ankerløsningene. Med det mener vi at "ankerarmen" blir stående i en unaturlig vinkel opp og lager problemer i forhold til lokket på ankerbrønnen og skaper problemer ved ankring.

 

 

 

 

Peken skal festes med seks skruer til skroget. Skruene følger med. Det fulgte med vanlige muttere, men vi brukte låsemuttere på alle skruer.
På vår båt er det innerliner i ankerbrønnen. Det ligger noen lokk på denne innerlineren, så det går an å komme til skroget innenfor, men det var en ekstra utfordring å få plassert mutterne.
Husk å bruke tetningsmiddel - vi brukte TEC7 mellom skrog og beslag for å unngå lekkasjer.

 

 

 

Peken leveres med teaken er ferdig tilskåret, men mot baugen må du regne med å beskjære slik at det ser pent ut. Dertil egnet verktøy er derfor nødvendig. Vi valgte å følge baugen, vel vitende om at under tøff sjø kan vi risikere at teakplankene lettere slås av enn hvis det er et større mellomrom mellom baug og teakplatformen.

Kassettstigen hadde ikke medfølgende skruer. Skruene du vil trenge, må være korte for at stigen skal la seg skyve inn som beregnet.

En liten bonus for denne løsningen er at den egner seg fint dersom man ønsker å seile med gennaker – derav navnet.

Priser og løsninger finner du for eksempel i Watskikatalogen.

Denne artikkelen ble først publisert våren 2010.

 

Foto: Alf Morten og Grete Karin Granholt

 

Sist oppdatert mandag 01. mars 2021 18:39  

Hovedmeny

Registrering

Din mening

Hva er viktigst for deg