Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese På rett kurs på Veien til båtførerprøven?

På rett kurs på Veien til båtførerprøven?

E-post Skriv ut PDF

 


Fra 1. mai i år er det obligatorisk båtførebevis for alle født 1. januar 1980 eller senere, dersom de skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller som har motor med effekt med en 25 hk. For oss som er eldre, er det frivillig, men det er all grunn til å framheve det kunnskapsløftet som pensumet innebærer. Mye vil være kjent for oss som har ferdes på sjøen noen år, men det er som med teorien til førerkortet - vi er også noen som kanskje ikke ville bestått testen uten å lese oss litt opp på enkelte felt.

Cappelen Damm har to bøker som begge dekker pensum til båtførerprøven, og vi har sett på begge to for å se hvilken vi vil anbefale. Begge dekker emner som fakta om båten, skrog og stabilitet, CE-merking, sikkerhet, brann, førstehjelp, motor, vedlikehold, vinteropplag, tauverk, instrumenter ombord, vær og vind, manøvrering, navigasjon, kommunikasjon og miljø.

Først den eldste:
På rett kurs : komplett lærebok for båtførerprøven av Gunnar Ulseth og Tor Johansen
Oslo: Cappelen, 2008, 6. utgave
ISBN 978-82-28331-5
Boken er på 272 sider, og gir ved første øyekast et kompakt inntrykk. Her er mye løpende tekst med illustrasjoner i margen. Forfatterne sier at de dekker mer enn pensumet til bårførerprøven, slik at boken også egner seg som oppslagsbok. Med det i mente skal man huske at noen kapitler, som det om instrumenter, eldes raskt. Loran C, som nevnes i boken, er vel på vikende front. Jeg ser US Coast Guard melder at alle deres stasjoner nå må anses ubrukbare, mens andre land fortsatt opprettholder systemet, midlertidig.
Men ellers gir boken et grundig og ryddig inntrykk. Her er et utmerket stikkordsregister, sjøveisreglene, fartsbestemmelser, fritids- og småbåtloven og utdrag fra sjøfartsloven er inkludert. Oppdaterte utgaver av lovverket vil uansett finnes på www.lovdata.no. Her er også en maritim ordliste og oversikt over lydsignaler og signalflagg. Vår mann i motorrommet synes stoffet om motor er virkelig godt i denne boken, inkludert egne feilsøkingsskjema. Kapitel-inndelingen er mer detaljert enn i den andre, og det gjør det lett å finne emnet man leter etter. Boken har egen nettside med oppgaver og instruktørveiledning.
Konklusjon: Solid, grundig, men kanskje en tanke tung å komme i gang med fordi den virker litt kompakt?

Den andre boken er:
Veien til båtførerprøven av Olav Trysnes
Oslo: Cappelen Damm, 2009, 5. utgave
ISBN 978-82-02-28524-1
Boken er på 286 sider og har en tiltalende layout - den virker umiddelbart mer moderne enn den ovenfor. Teksten er ikke så tett, her er gode illustrasjoner og layouten er gjennomført og fin. Den er den mest oppdaterte, både utgivelsesdato og omtale av instrumenter viser det. Den har et godt stikkordsregister og omfatter mer enn pensum. Tilleggsstoffet er tydelig merket med rosa sider etter hvert kapitel. Jeg forsto forklaringen til navigasjon best i denne boken. Vår mann i motorrommet mener at boken dekker det den skal på emnet, men at den ikke er så omfattende som boken ovenfor. I tillegg har den noe jeg falt for, nemlig et oppgavesett til hvert kapitel i eget hefte. Så det første jeg gjorde før jeg begynte å lese, var å svare på oppgavene, før jeg så leste og gikk tilbake til oppgavene igjen. I tillegg har boken egen nettside med oppgavesett og også  undervisningsmateriale for den som eventuelt skal holde kurs.

Konklusjon:
Begge bøkene er gode, og dekker det de skal. Alle som ferdes i båt, bør ha en av dem eller tilsvarende bok med seg. Det er nyttig og nødvendig å kikke litt på teorien med jevne mellomrom, og det skader ikke å friske opp kunnskapene i løpet av sesongen. Mange har seilt i mange år, og sitter på mye kunnskap, men med flere båter, raskere båter (som ikke nødvendigvis føres av tenåringer, nei - med mindre menn i 40- og 50-årene regnes i denne kategorien) og flere som kjøper større båt som første båt, er det nødvendig at vi alle vet hvordan vi skal ferdes på sjøen til alles beste.

På rett kurs virker solid, men kanskje litt kompakt? Veien til båtførerprøven har flott layout og er kanskje hakket enklere på noen punkter, som forklaring om kart og navigasjon, men det er mulig at På rett kurs dekker mer på flere av emnene og passer bedre for den som allerede kan litt.
Vi vil derfor anbefale På rett kurs til de som allerede har gode kunnskaper, mens Veien til båtførerprøven uten tvil er valget når 17-åringen vår skal ta prøven.

Foto: Cappelen Damms hjemmeside

 

Sist oppdatert fredag 05. februar 2010 20:55  

Hovedmeny

Registrering