Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Verdens beste guide til Västkusten i Sverige?

Verdens beste guide til Västkusten i Sverige?

E-post Skriv ut PDF

 

Jeg legger ikke skjul på at dette er min absolutte favoritt når det gjelder beskrivelser av den svenske vestkysten, så får du heller trekke fra litt når du leser.
Hvorfor liker jeg denne så godt?

 

Den har et hendig format, og er i glosset utgave som har tålt mye i løpet av de fire årene vi har hatt den. Jeg sitter nå med den nye utgaven fra 2008, og ser noen forskjeller - teksten er noe utvidet, noen av bildene er byttet ut, men mye er det samme - likevel, sørg for at du kjøper den nyeste utgaven.

Boken starter med oversiktskart over området den beskriver, med henvisninger til kartene fra det svenske Sjökartverket.
Den dekker 150 spesialtegnede naturhavner, 20 nye i denne utgaven, og 136 gjestehavner. Nytt i denne utgaven er at den også har tatt med Skagen, Læsø og Anholt, som i grunnen er en naturlig forlengelse av å seile langs denne strekningen. Boken starter med en introduksjon om hvordan du bruker boken og en oversikt over symboler i kartene.

Mer enn bare havner
Det som gjør boken så interessant, er at til tross for det lille formatet ( i forhold til nyere, norske havneguider), har man tatt seg plass til å skrive en del løpende tekst. Her dekkes hvert av lenene(fylkene) som besøkes, med historie, kultur og næringsveier. Allemannsretten, naturvern, fyrhistorie, fiskeri langs kyststrekningen, Orust og båtbyggerne der, seilskip, sikkerhet til sjøs, været - her er det mye interessant, som gjør at boken også egner seg for vinterlesning. Spesielt er kartoversikten bak i boken med værprognoseområdene nyttig. Her finnes også et distansekart - kjekt å ha for strekk man ikke har seilt tidligere.

Hvert område starter med et oversiktskart som viser både naturhavner og gjestehavner. Det er enkelt å finne havnene som er i nærheten med et øyekast.
Så følger løpende tekst som beskriver området, sted for sted og øy for øy. Her er mye interessant historie, hvilke severdigheter som finnes, faste arrangementer som festivaler o.l., offentlig kommunikasjon for den som skal videre eller venter nytt mannskap og hvilke natur- og gjestehavner som finnes i nærheten.

Ser vi på gjestehavnene, har de følgende informasjon:
- oversiktsbilde
- info-rute med hvilke muligheter som finnes - antall gjesteplasser, dybde i havnen, vann, toalett, handlemuligheter, båtservice osv - alt etter hva som finnes.
- i tillegg beskrives kort beskyttelse for vind, innseiling, hvor gjesteplassene er, fortøyningsmuligheter og annen nyttig info som hvor man ikke skal legge seg av hensyn til nyttetrafikk eller fiskebåter.
- havnetelefon

For naturhavnene finner vi
- kart med tydelig dybdeangivelse
- steder egnet for fortøyning tydelig merket
- annen nyttig info som fortøyningsbolter, toalett, søplekasser, badeplasser mm
I tillegg til kartet er en kort tekst med info om innseilingen, grunner, fortøyningsmuligheter, vind, trafikk i nærområdet og evt litt om naturen i området hvis det er noe spesielt.

Boken har en god referanseliste. Forfatterne tar gjerne imot rettelser. De skriver selv i forordet at det var ganske få rettelser fra 1. til 2. utgave, noe som tyder på godt fotarbeid før boken gikk i trykken.

Konklusjon:
- en bok du kan slå opp i og kjapt finne informasjon om aktuelle havner - kort oppsummert
- løpende tekst som utfyller havneinformasjonen - her er mye interessant dersom du blir på stedet og har tid til å se deg om
- gode tekster som Västkusten - en god bok også i godstolen om vinteren
Hvis jeg må si noe negativt? Vanskelig, men savner kanskje henvisninger til nettsteder - det hadde ikke vært så unaturlig. På den andre siden kjenner jo de fleste av oss Google allerede, og internett-info eldes raskt. 

Boken selges hos Nautisk forlag i Oslo og på nettet. Den er selvsagt også enkel å finne i Sverige.

Skanör - Strömstad : din guide til Västkustens öar, gäst- och naturhamnar
Stockholm : Nautiska förlaget, 2008
ISBN 978-91-89564-53-4
424s

Denne bokomtalen ble første gang publisert i desember 2009, men boka holder seg godt og er like aktuell idag.

 

Sist oppdatert onsdag 08. februar 2012 19:26  

Hovedmeny

Registrering