Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Verdt å lese En motor til begjær

En motor til begjær

E-post Skriv ut PDF

Dieselmotoren - for båtfolk av Pat Manley

 

Vi har sett på publikasjoner av Pat Manley tidligere, og bare navnet borger for kvalitet. Så får vi se da, hva vi synes om denne helt ferske motorboken?

Boken starter med «hvordan det hele begynte», og så tar den for seg den moderne dieselmotoren. Drivstoffsystemet, kjøling, smøring, luft, strøm, gir, reimer og propell – her er alt utførlig behandlet. Målet er å redusere muligheten for et motorhavari til et minimum. Manley skriver noen steder om «mine elever», og det er ikke overraskende at han underviser i faget. Boken er pedagogisk og grundig.

Teksten er delt opp i små bolker med tydelige overskrifter og underkapitler. Et detaljert innholdsregister gjør det enkelt å slå opp. For oss som ikke er oppvokst sammen med motorer, er innholdsregisteret absolutt et poeng. Her får du god hjelp nesten uansett om motoren din er laget av Yanmar, Volvo Penta, Perkins eller Saab. Dette gir boken et vidt nedslagsfelt, men kan også virke noe forvirrende for den jevne båtbruker som bare vil forholde seg til egen type motor, men lærer du deg til å bruke boka som oppslagsverk, er det greit.

Boken avsluttes med vedlikehold, vinterkonservering, feilsøking og brann. Her er det mange gode tips å ta med seg både for den erfarne og den ikke fullt så erfarne båteier.
Illustrasjonene er en blanding av (tidvis morsomme) tegninger, figurer og bilder. Her er intet overlatt til tilfeldighetene, og illustrasjonene gir god støtte til teksten.

Dieselmoterer er mye sikrere enn bensinmotorer med tanke på brann, men også her kan brann oppstå. Manley er ikke imponert over verftenes manglende varslingssystem av når det gjelder nettopp brann. En behøver ikke å se røyk eller kjenne varme før en brann i motorrom er kommet langt og slukking er uaktuelt. Forfatteren kommer med forslag til brannvarslingsystemer, og tar for seg de forskjellige brannslukningsutstyr og slukkesystemer. 

Konklusjon:
Her er praktisk talt alt du trenger å vite om motoren. For noen vil kanskje dette være å skyte spurv med kanoner – det kan bli litt overveldende fordi det er så mye stoff og så mye som skal dekkes. Dette er nærmest en lærebok i faget dieselmotor. Behersker du alt dette, kan de fleste overlate motoren sin til deg. Det mest aktuelle er vel å finne ut av det du selv trenger å vite, og merke seg det spesielt. Dersom du ikke er mer enn gjennomsnittlig interessert, vil vi heller anbefale en annen bok fra forlaget av samme forfatter: Båtvedlikehold og enkle reparasjoner. Denne boken treffer kanskje den jevne båteier bedre, og tar for seg mer enn motoren.

Språket er godt, og oversettelsen er det Terje Frode Olsen som står for. Tar vi ikke helt feil, har også han sett en motor før.

Alt i alt en usedvanlig grundig bok på området

Boken er utgitt av Pegasus forlag og koster veiledende kr 399,- hos velassorterte bokhandlere. Nettbokhandelen til Pegasus forlag selger boka for kr 349,-

Foto: Pegasus forlag

 

Sist oppdatert mandag 21. mai 2012 22:26  

Hovedmeny

Registrering


Nyheter fra Die Yacht

Nyheter fra Yachting Monthly