Jeanneauklubben

 • Forstørr
 • Standard skriftstørrelse
 • Forminsk
Hjem Verdt å lese Ny bok om Vänern og Vättern

Ny bok om Vänern og Vättern

E-post Skriv ut PDF

 

Enda en øy-, gjeste- og naturhavnguide utgitt av Norstedt, denne gangen i ferske farvann. Forordet avsluttes slik: «Varför trängs alle längs Sveriges kuster, när det finns lika vackra skärgårder utan trängsel i Vänern?» Nei, si det, tenker vi etter å ha lest boken.


«Som vanlig», tør vi si om den tredje boken vi leser i denne serien, er den gjennomarbeidet og solid.

80 gjeste- og klubbhavner, 33 naturhavner, 190 km kanal, 62 sluser opp til 91,8 meter over havet, nærmere 50 broer og to akvadukter OG Sveriges to største innsjøer: alt dette finner du i denne boken: Trollhätte kanal, Vänern, Göta kanal, Vättern.

Boken starter med et kart over sjøene og kanalene, en detaljert innholdsfortegnelse og et forord som forteller litt om forfatterne og andre medvirkende. Med forordet i mente begir vi oss inn i bokens hoveddel. Kartene og symboler er grundig forklart, og vi får vite litt om arbeidet bak kartskissene. Et eget kapittel er viet sikkerhet og et annet tar for seg gode kilder til sjövädret. Vannstanden i Vänern er en sak for seg, og forklares i detalj. Da er vi klare, og boken starter med Göteborg og Lilla Bommen havn.

Boken har to hovedforfattere: Angelica Parling-Lindström om Trollhätte kanal og Vänern og Catharina Söderbergh om Göta kanal og Vättern. Söderbergh skriver slik man pleier i disse guidene: saklig og ryddig, kort og konsist, her er ikke mange overflødige ord, i hvert fall ikke adjektiver og adverb. Teksten er oversiktlig og lett å finne fram i.

Parling-Lindströms tekst er et overflødighetshorn av lokalkunnskap, entusiasme, felles grilling, fugleliv, sjeldne planter, vedfyrte badstuer og forslag til aktiviteter på land. Denne delen bærer preg av at forfatteren ikke bare er usedvanlig lokalkjent, men også svært glad i Vänern. Vi får lyst til å utforske Vänern, med egen båt eller med bil eller sykkel for den saks skyld, for her er det mye spennende av gammelt og nytt. Det virker som om Parling-Lindström er på fornavn med alle som har sin ferd i disse vannene – en vri som er krevende, men riktig sjarmerende her.

På spørsmål om det stemmer, svarer Angelica:

"Joda, vi er lokalkjente, min mann og jeg. Vi har seilt i Vänern siden 1982, bortsett fra i feriene, da drar vi gjerne til kysten."

Har du besøkt alle stedene du skriver om?

"Ja, utenom Jäverön, Skutberget og Kalvöarna. Der har jeg i stedet spurt Ann och Tobbe Ardebrant, som bor nærmere og også seiler. Det er de som har laget alle kartskissene i boken. Vårt absolutte favorittsted er Lindökroken, to andre der Djurö og Säffle Sandön."

Det kan virke som om vedfyrte badstuer er spesielt for Vänern?

"Enhver båtklubb med respekt for seg selv har en uthavn med badstu, sånn er det bare. Velkommen skal dere være!"

Hvordan var det å jobbe med denne boken?

"Det var veldig spennende, morsomt og lærerikt - og mye mer jobb enn jeg regnet med da jeg takket ja. Nå håper jeg at forlaget vil utgi en bok om vår fantastiske reise til Kristiansund i 2009. Vi hadde to måneder med sol på vestkysten av Norge - helt usannsynlig. Jeg har gitt ut en bok tidligere - "Och här vil jag bo" med min fars dikt og min tekst og mine fotografier. Jeg skriver også i tidsskrifter, for eksempel Seilmagasinet."

Tilbake til Vänern: Angelica er også inne på unionsoppløsningen: «Med tanke på hur det ser ut i skidspåren och på oljefronten var det kanske inte helt genomtänkt.»

Mer enn bare havner

I den løpende teksten er det mye om stedene vi passerer, historien (og siden vi er i nærheten av gamlelandet, kommer vi innom Norges historie rett som det er), industri og næringsliv, dyreliv og planter, turmuligheter og fiske. I tillegg finner du gode råd om slusing, og det er kjærkomment dersom du ikke har prøvd det tidligere. Som en av rundt 3000 motor-og seilbåter som går gjennom kanalen hvert år, vil du nok ikke føle deg ensom akkurat i kanalene. Men forfatterne reklamerer med god plass i Vänern sommerstid. Kanskje verdt å se om det stemmer?

Ser vi på gjestehavnene, finner du følgende informasjon:

 • Oversiktsbilde
 • Beskrivelse av innseilingen og hvilke muligheter som finnes - antall gjesteplasser og hvor de er, fortøyningsmuligheter, dybde i havnen, vann, toalett, handlemuligheter, båtservice osv - alt etter hva som finnes.
 • Litt om hva du kan gjøre rundt havnen, tips om spisesteder, museer, vandreturer osv.
 • Havnetelefon

For naturhavnene finner vi

 • Kart med tydelig dybdeangivelse.
 • Steder egnet for fortøyning tydelig merket.
 • Annen nyttig info som fortøyningsbolter, toalett, søppelkasser, badeplasser mm.

I tillegg til kartet er en kort tekst med info om innseilingen, grunner, fortøyningsmuligheter, vind, trafikk i nærområdet og eventuelt litt om naturen i området hvis det er noe spesielt – og det virker som om dette området er stuvende fullt av steder vi simpelthen BØR gå eller sykle til.

Boken avsluttes med litt om fiske i sjøene, sjøfarten i historisk perspektiv og vinteraktiviteter. I tillegg er det en oversikt over båt- og seilklubber for den som er interessert i det. Det er også en oversikt over charterturer på sjøene, komplett med telefonnummer. Boken har en oversikt over «les mer»-bøker for den som vil lese seg opp og en oversikt over aktuelle nettsteder. Til slutt kommer en havneoversikt og et godt register. Godt håndverk hele veien, ikke slurv i svingene her, nei.

Konklusjon:

 • En glosset bok som tåler å brukes.
 • Gjennomarbeidet – her er det svensk grundighet som gjelder, denne gangen blandet med begeistring i omtalen av Vänern.
 • En bok du kan slå opp i og kjapt finne informasjon om aktuelle havner - kort oppsummert.
 • Bildematerialet er absolutt brukbart.
 • Sveriges tetteste forekomst av vedfyrte badstuer? Vi undrer, etter å ha lest boken. Et pluss, siden vi liker badstuer.
 • Løpende tekst som utfyller havneinformasjonen - her er mange gode tips til hva du kan gjøre og steder du kan besøke dersom du har tid til å se deg om.

Hvis vi må si noe negativt? I omtalen av en av de andre bøkene fra samme forlag og med Lars Granath som en av bidragsyterne etterlyste vi henvisninger til nettsteder. Nå kan vi ikke klage over det lenger. Alt i alt en hyggelig og grundig bok om ferden via Sveriges blåa band.

Boken selges hos Nautisk forlag i Oslo og på nettet. Den er selvsagt også enkel å finne i Sverige.

Foto: Norstedts forlag

For medlemmer av Den svenske kryssarklubben: Man kan reise i samlet flokk på Vänern i sommer. Klubben har to eskorteturer (fellesturer) her:
26. juni - 8. juli: Natur och kultur i Vänern
8. - 21. juli: Vänern runt
Se kryssarklubbens hjemmeside for mer informasjon.

Sist oppdatert fredag 20. april 2012 00:17  

Hovedmeny

Registrering