Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese "Hva skal vi gjøre i dag?"

"Hva skal vi gjøre i dag?"

E-post Skriv ut PDF

 

Det har etter hvert kommet flere gode havnebøker. Personlig er jeg begeistret for Klanns bøker og Nautiska förlagets havneguider, men de er tross alt knappe når det gjelder severdigheter.

Jeg har sett litt på noen eksempler som kan egne seg for seilas i nordiske farvann. Det er mange å velge mellom, og de har litt forskjellig innhold. I denne artikkelen holder jeg meg til et utvalg nordisk-språklige, og omtaler ikke Lonely planet, Insights guides eller Rough guides, for å nevne noen engelsk-språklige. De er alle gode reisehåndbøker, men det er en annen historie.

Første bok-serie ut er Gatelangs, for eksempel i Oslo, Stockholm eller København. Denne er en liten (12 x 17 cm), men den har utbrettskart. Boken dekker gjerne bysentrum, gjerne med seks kart, med tips om severdigheter, spisesteder og shopping. Det beste og viktigste er klemt inn på få sider, og boken er liten nok til at du stikker den i lommen eller en liten veske.

Et opplagt valg for mange er Politikens Turen går til … Tynn og nett, 12 x 21,5 cm, og grei å ha med på turen. Den utgis på dansk, som jo er lett å forstå når man leser det, men mange er også oversatt til norsk. Jeg har sett på Turen går til Sydsverige (Sverige delt på tvers fra Strömstad til Söderköping) og utgavene for Jylland og Sjælland. Den nette størrelsen betyr at du får omtalen av det beste og mest kjente. I Jyllandsutgaven er Fredrikshavn og Skagen behørig omtalt, mens en hyggelig by og koselig havn som Sæby knapt er nevnt, annet enn i en bisetning under omtalen av Voergaard slott. Bøkene har oversiktskart på permene, en generell del om området, historien, kjente personer og litt om natur. Så tar boken for seg område for område, med de største stedene, de mest kjente attraksjonene og forslag til overnatting. Bildematerialet holder grei kvalitet, og kartene er gode. Disse er fine å ha med på turen.

Gyldendals reiseguider til Danmark og Sverige “viser deg det de andre bare beskriver”, som de sier det selv. Dette er gjennomillustrerte bøker, en visuell oppslagsbok, om du vil. Her finner du bykart og detaljerte beskrivelser med fargebilder, detaljkart over gater og bygninger, slik at du kan se for deg området, eller museet, du skal besøke. Det er gjerne angitt hva du absolutt bør se på et bestemt museum eller i en bydel. I tillegg finner du det sedvanlige med spisesteder og lignende. Dette er også bøker som er kjekke å ha med på turen.

I samme sjanger finner vi Aschehougs kulturguide om Danmark. Det kan se ut som om den dessverre ikke utgis lenger. Søk på forlagets side gir ikke treff, og det er synd. Dette er også en gjennomillustrert bok, med kultur som fokus mens man reiser gjennom Danmark. Får du tak i et eksemplar i et antikvariat, for eksempel, er den verdt å ha. Så får det heller være at åpningstider m.m. må sjekkes på nettet – det må man jo gjerne med nyere bøker også. Mye er uansett som da boken kom ut i 2001.

Hvis vi beveger oss over på bøker som egner seg mens man fortsatt sitter hjemme og planlegger, finner det også et godt utvalg. Her er noen av dem:
Värt att se i Sverige – en reseguide tar for seg broderlandet fra A til Å, eller sør til nord. Boken er inndelt i det den kaller landskap. Göteborg og Stockholm er egne kapitler. Ser jeg på Bohuslän og Göteborg, som er mest kjent for meg, har boken med det beste av det mest kjente. Hvert kapittel starter med landskapsvåpenet og et kart, så “vet du hvor du er”. Deretter beskrives severdighetene alfabetisk, men gode bilder til. I en bok på 383 sider som skal dekke Sverige, sier det seg selv at det må bli “the highlights”.

Et annet eksempel er Vägen till kulturen på Gotland. Boken går litt mer i detalj enn overnevnte, i og med at den dekker et mindre område. Her presenteres landskapet, industrien, fiske og, ikke minst, alle kirkene bygget i et relativt kort tidsrom. Boken har gode kart og greie bilder. Visby er kanskje der du finner mest av interesse på det minste geografiske området, men med sykkel er det mye å se rundt på hele øya. Her er det veldig mye spennende dersom man har et snev av historieinteresse.

Hvis vi beveger oss sydover, kommer vi til Danmark – en annerledes reiseguide. Denne egner seg godt til å lese på forhånd, for å plukke opp steder å besøke, steder som kanskje ikke er beskrevet i andre reisehåndbøker. Bokens kapitler inkluderer intervjuer med Benny Andersen, representanter i Folketinget og for Christianiabohemen, forfatteren Hanne-Vibeke Holst og Jørgen Philip-Sørensen, for å nevne noen. Her presenteres en haveby, jul på et slott, øyhopping, vadehav, camping og shopping. Boken har dessuten lister over de mest besøkte museer, romantiske utflukter, de beste bølgestedene, rockefestivalene, gourmetkroene, de beste motebutikkene, og mange, mange fler. Denne boken er fin hvis du skal planlegge en tur litt utenom gjennomsnittet.

Til slutt skal vi se på Danske smilehull - livsnyteren guide til deilige Danmark. Boken er nærmest en vandring fra vannhull til vannhull, hvis det er greit å kalle Gamle Humlebæk kro, Louisiana, La Glace, Den Kongelige Porcelainsfabrik, Tivoli, Christiansø, Møns klint, Tønder eller et moselik for vannhull, da. Liggende format, flotte bilder, morsom å lese selv om man ikke skal til Danmark – det er lov å drømme. Og hvis du nå sitter og lurer på hva La glace er, har du gått glipp av Danmarks beste konditori – og det sier ikke så lite!

God tur!


Oversikt over omtalte bøker:

Gatelangs København
Oslo : Aschehoug, 2009 50 s. ISBN 978-82-03-23698-3

Politikens Turen går til Syd-Sverige
København : Politiken, 2010 192 s. ISBN 9788756794503

Gyldendals reiseguider - Sverige
Oslo : Gyldendal, 2006 352 s. ISBN 9788205347137

Aschehougs kulturguide - Danmark
Oslo : Aschehoug, 2001 276 s. ISBN 9788203255192

Värt att se i Sverige – en reseguide
Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2003 383 s. ISBN 91-0-010022-6

Vägen till kulturen på Gotland
Visby : Gotlands fornhall, 1999 212 s. ISBN 91-88036-32-4

Danmark – en annerledes reiseguide
Oslo : Gyldendal, 2006 295 s. ISBN 978-82-05-35463-0

Danske smilehull - livsnyteren guide til deilige Danmark
Oslo : Orion forlag, 2005 190 s. ISNM 82-458-0740-0

De fleste av disse bøkene kan kjøpes i bokhandler, fra Nomanden.no eller de kan lånes på biblioteket ditt. Vær oppmerksom på at noen av bøkene som er omtalt oppdateres jevnlig - sørg for å få siste utgave dersom du skal kjøpe.

Sist oppdatert fredag 24. juni 2011 15:43  

Hovedmeny

Registrering