Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese En kvinne for sin båt

En kvinne for sin båt

E-post Skriv ut PDF

 

Det er ti år siden Ellen MacArthur ble den raskeste kvinnen i verden til å seile rundt jordkloden. Vi feirer jubileet med å anbefale en av bøkene hun har skrevet.

 


Mange av bøkene som skrives om båtliv og seiling, skrives av menn og handler om menns perspektiv. Derfor er det flott at seilsporten har en kvinne som Ellen MacArthur, som har vist gang på gang at kvinner kan det de vil også når det gjelder seiling.

I boken A donf – du klarer det skriver Ellen om barndommen og oppveksten sin, om hvordan hun ble kjent med seilingen, fikk båten Iduna – og etter hvert mye større båter.

Ellens foreldre hadde et småbruk i Derbyshire, så det var ikke gitt at datteren skulle bli en av verdens beste kvinnelige seilere. Hun seilte første gang med tanten som femåring, og var opptatt av det gjennom oppveksten til hun som 18-åring tok instruktørsertifikat. Da var det bare et år siden hun begynte på seilskole. Dette året hadde hun også seilt rundt England, Wales og Skottland med corribee-en Iduna. Ellen er med andre ord svært utholdende, sta, målbevisst og tåler hardt arbeid.

Samtidig virker hun beskjeden på egne vegne, hun beskriver at hun syntes det var rart første gang noen spurte henne om autografen i 1998. Da ble hun kåret til "Yachtsman of The Year" i Storbritannia og "Sailing's Young Hope" i Frankrike.

Best kjent er hun som soloseiler. I 2005 satte hun verdensrekord som den raskeste rundt jorden, noe som gjorde henne verdensberømt utover seilkretser. Etterpå ble hun utnevnt til Dame Commander of the Order of the British Empire, og i 2008 fikk hun den franske Æreslegionen for sin innsats for seilsporten.

Samtidig har hun vært svært ærlig om hva strabasene har kostet, ikke minst i videosnutter tatt opp underveis, men også i boken går det fram at det har vært lite champagne og mye slit, med sponsorer, med å skaffe båter, med logistikk, med samarbeid med folk rundt seg. Ellen har fått kritikk fordi hun har hatt et stort støtteapparat og brukt mye teknologi for å få til det hun har fått til. Man kan jo undre seg om de samme personene tror at Paul Cayard og Bouwe Bekking bruker sekstant mens de farter rundt i sprukne holker…

I et etterord skriver Haagen Sund at den norske utgaven er omarbeidet i forhold til den engelske originalen. Boken er faktisk skrevet av Ellen selv, og ikke av en profesjonell ghost writer eller journalist. Det betyr at boken bærer preg av å være skrevet av en relativt ung person uten skrivetrening – eller tid til å skrive systematisk, for den saks skyld. Uten å ha lest originalutgaven tror jeg at boken fra Pegasus, med ryddige kapitler, forkortet tekst og et ekstra kapittel skrevet av Jon Amtrup, ikke taper på omarbeidelsen, tvert imot.

Språket er enkelt, persontegningene enkle, det meste gjengis i en kronologisk rekke uten alt for mange refleksjoner, og gir et positivt bilde av en sterk og målbevisst person. Dette er ikke en “pen bok” med pene bilder, men en interessant fortelling om det å bli seiler. Unge jenter som vil utvikle seg som seilere trenger gode forbilder. Alle kan ikke bli som Ellen MacArthur, men alle kan bli bedre seilere og ha gleden over å være på havet i en båt med seil.

A donf – du klarer det av Ellen MacArthur
Oslo : Pegasus forlag, 2005
ISBN 82-442-0013-8
Forord av Knut Frostad, tilleggskapittel av Jon Amtrup

Boken kan kjøpes fra Norlis bokhandels nettside, eller er å få tak i hos bokhandlere landet over. Dersom boken ikke er tilgjengelig i butikken, bestiller de den for deg.
Det finnes flere bøker av Ellen MacArthur her og mer informasjon om Ellen på nettstedet hennes. Boken Full circle oversettes i disse dager, og kommer på norsk i løpet av 2011. Pegasus forlag håper å få besøk av Ellen i forbindelse med lanseringen - vi følger saken.

Sist oppdatert torsdag 21. juli 2011 19:36  

Hovedmeny

Registrering