Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Båtvedlikehold - hva kan du gjøre selv?

Båtvedlikehold - hva kan du gjøre selv?

E-post Skriv ut PDF

Svaret på spørsmålet over er vel at det kommer litt an på deg selv. Noen føler at motor med tilliggende herligheter er komplisert og uoverkommelig, og setter gjerne jobben bort. Andre har stor kunnskap og selvtillit og prøver seg gjerne fram.

Uansett er det viktig med noe kunnskap. Det gjør at du kan fikse enkle ting selv, for eksempel når du ligger midtfjords i ferien, og det er mange uker til et verksted har tid til båten din. Dessuten kan du forebygge større skader eller til og med ulykker dersom du har et minstemål av kunnskap.

Denne boken er et godt hjelpemiddel for de alle fleste, enten du kan mye eller lite. Pat Manley tar for seg mange vanlige reparasjoner og gjennomgår dem med forklarende tekst til. En typisk gjennomgang starter med hvorfor du bør gjøre noe, når det bør gjøres, hva slags verktøy du trenger og en indikering av vanskelighetsgrad. Deretter følger en punkt-for-punkt-forklaring med bilder til.

 

Hva dekker boka?

- Motor i vid forstand - Manley tar for seg flere motormerker i eksemplene sine, her er både Volvo, Perkins, Sabb og Yanmar representert. Teksten er også krydret med tips som kan gjøre jobben enklere.
- Drivstoffsystemet
- Ferskvannssystemet
- Gassystemet
- Toaletter
- Bilge- og vannpumper
- Skrogventiler
- Propeller og aksling
- Styring
- Anoder
- Bunnstoff
- Glassfiber
- Dekksutstyr
- Lekkasjer
- Vinsjer
- Ankerspill
- Oppblåsbare joller

Hvis vi ser nærmere på et av eksemplene - en møkkajobb som toalettet, hva skriver Manley om da? De som har opplevd et toalett som ikke funker, vet jo at det ikke er så morsomt. Her vises det bilde for bilde hvordan du fikser lekkasjer, skifter pakninger og tilbakeslagsventil. Det er typisk at det tetter seg når det passer dårlig, og da er det kanskje greit å slå opp og få tips om hvordan du kan forsøke å gjøre noe med problemet.

Et annet eksempel er gassystemet. Her ser Manley på slanger, regulatorer, bobleindikator, gassalarm og gassdetektor. Han viser bilder som tydeliggjør når det er på tide å skifte deler og gir gode tips om dersom du ønsker å gå over systemet selv.

Så kan du gjøre alt selv, da? Nei, Manley skriver tydelig der hvor profesjonelle bør ta jobben. I tillegg har du altså vanskelighetsgraden, slik at du kan vurdere om det er noe for deg eller om du bør ha med en kamerat med litt høyere skrufaktor. Manley tar også forbehold om at han ikke dekker alle problemer som kan oppstå, og heller ikke skisserer alle mulige løsninger. Han ber hver enkelt bruke boken med vett og forstand og tilpasset de utfordringene som båt og utstyr gir.

Konklusjon:
En nyttig oppslagsbok vi gjerne har liggende i båten, brukbar for både hobbyreparatørene og den glade amatør - med litt praktisk sans. Teksten er kort og konsis, og bildene illustrerer mange av trinnene som beskrives. Bildene er ikke alltid av helt topp kvalitet, men gjennomgående så gode at du ikke kan skylde på fotografen dersom du ikke får det til. Boken har ikke register, men en grei innholdsfortegnelse som er såpass detaljert at du bør finne fram.  

Manley har også en kortversjon, som bare går på motoren - "Diesel". Denne tilhører "I båten-serien" og er laget i plastbelagt papir som tåler røff bruk. Her finner du igjen de samme illustrasjonene som i Båtvedlikeholdboka, men fungerer mer som et kort huskeliste eller "lathund". Her er en beskrivelse av motorens deler, månedlig, ukentlig, daglig sjekk og de vanligste problemene, som at motoren ikke tørner, starter eller stopper, pumper, overoppheting, vann i dieselsystemet og drivstofflekkasje. Denne er liten og kan puttes i verktøykassa eller henges opp på et sted i nærheten av motorrommet.

Konklusjon: Kjapp og liten, men personlig ville vi nok valgt boken denne gangen - den har så mye mer.

Båtvedlikehold - og enkle reparasjoner / Pat Manley
Oslo : Pegasus, 2010
ISBN 978-82-442-0076-9

Diesel / Pat Manley
Norsk utgave ved Jon Winge
Oslo, Pegasus, 2007
ISBN 978-82-442-0033-2

Kan kjøpes i bokhandlere som har maritim litteratur, Pegasus forlag og fra flere nettbokhandlere.
Pris fra forlagets nettsted: Kr. 349,- og kr. 128,-.

Foto: Pegasus forlag

 

Sist oppdatert mandag 24. september 2012 20:23  

Hovedmeny

Registrering