Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Kystatlas "Strømstad – Lista" fra Kartagena

Kystatlas "Strømstad – Lista" fra Kartagena

E-post Skriv ut PDF

Vi som har vært i båt en stund, er jo i utgangspunktet vant til at kart kommer i papirform. Kartplotteren har kommet for å bli, men det har forkjærligheten for kart av alle slag også. Det er med stor interesse vi satte oss ned for å se nærmere på kystatlaset fra Kartagena.
Kartene kombinerer de tradisjonelle land- og sjøkartene, og har stor detaljrikdom både på land og til vanns. Spesielt detaljkartene gjør det mulig å få med flere detaljer enn i vanlige turkart. Badeplasser, turstier og uthavner er markert med spesielle, lett synlige symboler eller piktogrammer.

 

 

Først noen praktiske opplysninger:

 

Hva dekkes:
Det finnes i skrivende stund fem utgaver: Strømstad – Lista, Lista – Stord, Stord – Sula,
Sula – Stad og Stad – Kristiansund.

På hvilken måte?
Vi har sett på Strømstad – Lista. Boken, med spiralrygg og vannbestandig papir som tåler litt vann og vind, inneholder følgende:
Ni oversiktskart over Norge og to kart over Skagerrak i 1:1 000 000
79 kartblader i 1:100 000 med et utsnitt i 1:40 000
10 000 oppslag i registeret, også riksveier merket i kartene. Noen av navnene er merket med symbol, for eksempel badeplass, tettsted eller friområde

Forklaringer til kartene:
Teksten foreligger både på norsk og engelsk.
Her er forklaringer på symboler og forkortelser i kartet, både til vanns og til lands, samt symboler eller piktogrammer som angir utleie av redningsvester, turstier og turistinformasjon, høyde- og dybdeangivelse. Forskjellige skrifttyper og –farger angir om det er navnet på en by, et fyr eller en nasjonalpart.
På hvert kartblad kan du se hvilket som er tilstøtende kartblad. Merket spesielt i kartet er uthavner, badeplasser, gjestehavner og marinaer.

Tekstdel:
Atlaset har også en tekstdel som omtaler.
- sjømerker og sjøveisregler, blant annet vikeplikt
- førstehjelp
- nødprosedyrer – råd ved forlis/brann/gasslekkasje
Atlaset har naturlig nok distansetabeller til planlegging av seilaser.
Her er også litt om Skikk og bruk eller Regler og fornuft – hvordan oppføre seg. Under støykilder kunne jollekjøring med fordel vært nevnt.
Telemarks- og Haldenkanalene er omtalt spesielt.

Denne utgaven har for- og baksidefotografier av Pål Bugge. Selv om dette ikke er en bok med mange bilder, kunne gjerne flere av bildene vært av samme fotograf. Spesielt baksidebildet fra Hvaler er flott.

Hvordan vurderer vi kystatlaset der vi er kjent?
Vi har kikket litt på Oslofjorden, og gjort oss følgende tanker:

- Et ypperlig supplement til kartplotter. De fleste har jo plotter i dag, men papirkart har vi også om bord. Vi har sammenlignet kartbladene over Oslofjorden med båtsportkartene våre. Vi ser at det er forskjellige målestokker. Kystatlaset har, som tidligere skrevet, 1:100 000 og 1:40 000, mens båtsportkartet er 1:50 000 med noen noen detaljkart i 1:10 000. De siste mangler i kystatlaset, men vi ser jo at kartene 1:40 000 med de gode detaljene også på land er bedre enn båtsportkartets
1:50 000.
- Kystatlaset Strømstad – Lista dekker det samme området som båtsportkartene serie A, B, C, D og delvis E.
- I tillegg er kystatlaset hendigere enn båtsportkartenes løsbladsystem. Vi har riktignok satt dem inn i en perm med plastmapper, men likevel er kystatlaset hendigere.
- For de av oss som liker å bevege oss når vi ligger til land, gir kystatlaset også muligheten til å planlegge rusle- eller sykkelturer i nærområdet.
- Men kystatlaset Strømstad – Lista er sist oppdatert i oktober 2004. Det betyr at nyere sjømerker ikke er med. Vi har ikke funnet mange eksempler på dette, men nevner området på vestsiden av Drøbak-sundet, hvor en alternativ vei gjennom undervannsmuren nå er merket med staker for båter på vår størrelse. Dette finner du ikke i kystatlaset, men heller ikke i våre eldre båtsportkart.
- Det er verdt å merke seg at enkelte markeringslys ikke er med og at på 1:100 000-kartene er bare et utvalg av de viktigste sjømerker og fyr med.
- Vi anbefaler at du tar en titt på atlaset, selv om du egentlig ikke trenger kart eller heller har tenkt å kjøpe båtsportkart.

Enkeltkartblad
Det er også mulig å få kjøpt kartblader enkeltvis. Det kan jo være greit dersom man for eksempel bare vil ha området rundt hytta eller lignende. Disse kartbladene er trykket på plast, derfor tåler de det meste.

Kystatlas Strømstad – Lista med Telemarks-kanalen og Haldenkanalen
Oslo : Kartagena, 2005 (2. utg.)
ISBN: 978-82-92609-07-1
Pris: kr 1 Kystatlaset Sula - Stad290,00

Oversikt over alle kystatlas
Oversikt over enkeltkartblad

Kartagena leverer også kystkart som er trykket på plast og kan ligge i vann (og flyter) Kystkart dekker mindre områder fordi plast er tykkere enn papir, så strekningen Strømstad lista er dekket av fem kystkart. Innholdet i Kystatlas og kystkart er forøvrig det samme. 

Foto: Kartagena

Sist oppdatert fredag 23. april 2010 07:46  

Hovedmeny

Registrering