Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Havneguiden 3: Lindesnes - Bergen

Havneguiden 3: Lindesnes - Bergen

E-post Skriv ut PDF

Jeg har vært så heldig å ha fått et eksemplar av denne havneguiden i hende. Her på Vestlandet er vi heldige som har utrolig mange havner å velge i samtidig som båttettheten ikke er større enn at det er ganske enkelt å finne et sted for seg selv om man ønsker. Det som har manglet er et skikkelig oppslagsverk der man kan få en oversikt over de forskjellige stedene.

Havneguiden 3 beskriver 360 natur- og gjestehavner i strekningen Lindesnes-Bergen. Boken er solid og enkel å bla i.
Kysten som skal beskrives er lang og innholdsrik. Forfatterne har derfor bestemt seg for å dele strekningen inn i 3 områder:
1. Lindesnes-Tananger
2. Stavanger-Ryfylke-Ryvarden
3. Espevær-Hardanger-Bergen
Hvert område er merket i egen farge ytterst slik at det er lett å finne fram.

Etter innholdsfortegnelsen starter boken med en oversikt over de utsatte strekkene før man får en omtale av de viktigste fyrene. Hvert fyr omtales historisk, og dette er virkelig interessant lesning!
Videre finner vi tre oversiktskart der alle omtalte havner er prikket inn. Det første strekket Lindesnes-Tananger blir ofte kun benyttet som transportetappe. Derfor er det hyggelig at forfatterne har klart å spore opp hele 56 havner her. Flesteparten er mellom Lindesnes og Rekefjord, men også området utenfor Egersund, er omtalt med mange steder. Videre er det andre kapittelet, som inkluderer Utsira i vest, Lysebotn i øst, Sandnes i Sør og Ryvarden i nord, det største. Her er det havner nok for mange år med seilferie...
Det tredje kapittelet, som tar for seg Hordaland opp til Bergen, er også ganske stort, og går fra ytterst i havgapet til innerst i fjordene. Så her er det noe for alle.

Selve havnebeskrivelsene er nydelig utført. Øverst har man et bilde med overskrift og posisjon. Videre er teksten todelt der første delen har en beskrivelse med historie og severdigheter. Den praktiske delen sier litt om navigasjonen, og hvor man kan fortøye. Her er også bildene til stor hjelp.
Etter de tre kapitlene er det en alfabetisk oversikt over havnene. Denne kan i noen situasjoner være svært nyttig.

Boken er forøvrig stilt inn fra øst mot vest/nord. Det føltes litt unaturlig for meg som bor i Bergen.. Men den er mest logisk hvis målgruppen er østlendinger som drar til vestlandet.

Konklusjon
Selv om jeg er vestlending som liksom skal være kjent her, er jeg positivt overrasket over grundigheten i dette verket. På grunn av nøyaktigheten i boken, vil man komme til kort hvis man tror at det går an å rekke over det viktigste på en sommer. Derfor anbefaler jeg den på det sterkeste både for oss «innfødte» og gjester. Her er nok havner til mange, mange års ferieseiling. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Havneguiden 3 - Lindesnes til Bergen
Sandefjord: Skagerrak forlag, 2008
Forfatter: Espen J. Kolbræk
ISBN 978-82-92284-19-3 

Foto: Skagerrak forlags nettside

Sist oppdatert søndag 31. januar 2010 11:16  

Hovedmeny

Registrering