Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Verdt å lese Magne Klanns havnebøker- anmeldelse

Magne Klanns havnebøker- anmeldelse

E-post Skriv ut PDF

 

Vi har sett på de to nye havnebøkene til Klann, og her kommer en vurdering av dem ut fra våre egne erfaringer i seilbåt. Det enkleste er å se på beskrivelsen av steder vi kjenner, og vi synes gjennomgående at dette er både nyttige og innbydende bøker. Vi har også intervjuet Klann om arbeidet med bøkene.

Format og utforming:
Litt hendigere enn andre havneguider vi har - litt kortere format, men likevel så store sider at det blir god plass både til bilde, oversiktskart, detaljkart og tekst. I tillegg har Klann valgt å legge symboler for hva slags fasiliteter som finnes i havnen i "internettformat", det vil si at alle symbolene ligger øverst på hver side, men bare de som er aktuelle er sorte - eller framhevet, om du vil.
Bildematerialet bærer preg av at det er en profesjonell fotograf som står bak. Både kvaliteten og utsnittene viser dette. Vi liker spesielt godt at bildene dekker litt større områder, og at vi dermed får bedre oversikt over steder vi ikke har vært på tidligere.
I tillegg synes vi kartmaterialet er godt. Siden vi har en seilbåt som stikker 1,95 m er 2-metersgrensen av spesiell interesse for oss. Det at dette området er lyseblått, og dermed tydelig merket, er en fordel. I tillegg setter vi stor pris på de detaljerte dybdeangivelsene, som er bedre enn det vi har sett tidligere.
Bøkene har en raus spiralrygg, som gjør dem lette å bla i og enkelt å brette opp boka på ønsket havn. Papirkvaliteten virker god, men det skal sies at vi ikke har brukt bøkene på båten - de har ikke vært utsatt for sjøsprøyt og regnvær.

På innsiden av forsiden er det et oversiktelig kart over hva boken dekker, med kapitteloversikt og sjøkartreferanse. Ingen grunn til ikke å finne fram her.
"Viktig informasjon til leseren" forklarer bruk, kart og kartsymboler på en grei måte.
Først i hvert kapittel finner du et oversiktskart over havnene for det aktuelle området merket av - med navn for hver havn. Dette kartet går igjen i lite format på hver side. Slik ser du enkelt hvor havna du har slått opp på ligger i forhold til andre havner i området. Noen vil kanskje si at "dette var smått, hvor er brillene mine" - og ja, det stemmer nok. Det vil være en prioritering hva man bruker begrenset plass på.

Hvilke områder dekkes:
Havneboka Oslofjorden - de beste havnene fra Aker brygge til Grebbestad og Svenner
Havneboka Sørlandskysten - de beste havnene fra Svenner til Lista
Tilsammen rundt 430 havner

Hvis vi så ser på den enkelte havnebeskrivelsen, hva ser vi:
Godt oversiktsbilde
Godt kart med mer detaljert dybdeangivelse enn vi har sett i andre bøker
Lite kart over havnene i området
Oversikt over fasiliteter
Beskrivelse av vindforhold og hvor utsatt du er for passerende trafikk, dersom det er aktuelt
Avmerking av brygger, bolter, wc, søpledunker o.l.
Litt historie og kultur nevnes også, og muligheter til ballspill og andre aktiviteter. Imidlertid sier forfatteren selv at de praktiske opplysningene er prioritert framfor de mer "kjekt å vite".
Internettadresser er lagt ved der det er aktuelt, for oppdatert informasjon.
Det står ofte også litt om hvor populær havnen er.

Språket er godt og utvunget, uten for mye pludring. Vi har ikke funnet mange skrivefeil (faktisk bare én, men jakten er ikke slutt).

Forbedringspotensialet:
Det er ikke enkelt å finne noe som trekker ned her, men kanskje kunne vi ønsket oss inntegning av veier "på land" på kartene.
Noen små rettelser har vi også kommet over, som grunnen i Frognerkilen som er sprengt vekk og en kloakkledning i Holtekilen som ikke er tegnet inn. Broåpning Tønsberg - så vidt vi har kunnet bringe på det rene, er det ikke broåpning for annet enn nyttetrafikk i vinterhalvåret, ikke tre ganger om dagen slik det står i havneboka.
Og hvis vi skal pirke enda mer: Olavsundet er beskrevet uten at fortet fra krigen er nevnt, med lommelykt er det en opplevelse for barn. Her nevnes også kronprinsesse Maud, men hun var vår dronning i 1935, menes kanskje kronprinsesse Märtha?
Imidlertid er dette siste skjønnhetsfeil, og det vil vel være en vedvarende jobb å rette opp og revidere denne typen bøker. Etter å ha gått gjennom bøkene og lest mange av artiklene med lupe, skjønner vi hvor krevende det faktisk er å lage bøker som dette. De vil nesten være klare for oppdatering idet de går i trykken.

Konklusjon:
Dette er bøker vi gleder oss til å bruke til sommeren, og som vi gjerne gir bort som presang. Det har vært morsomt å lese havnebøkene på en litt annen måte enn vi pleier, og det anbefales på det varmeste. Mangler du havnebøker eller begynner de gamle å bli - nettopp - gamle, vil vi anbefale å ta en titt på Klanns havnebøker. Etter vår mening er dette de beste vi vet om for Øst- og Sørlandet i skrivende øyeblikk.

Havneboka Sørlandskysten av Magne Klann
Oslo, Cappelen Damm, 2009
ISBN 978-82-02-28738-2
280 s.

Havneboka Oslofjorden av Magne Klann
Oslo, Cappelen Damm, 2009
ISBN 978-82-02-28737-5
255 s.

Pris: Kr 399,- pr stykk eller hvis du kjøper begge to sammen: Kr 698,-

Omslagsbilder hentet fra Cappelen Damms hjemmeside

Sist oppdatert søndag 04. april 2010 12:43  

Hovedmeny

Registrering


Nyheter fra Die Yacht

Nyheter fra Yachting Monthly